Skip to content
  Subota 12 Jula 2025
Trending
12/07/2025Vrijeme u BiH: Vratile se visoke temperature 12/07/2025Šta se dešava kada popijete kašiku maslinovog ulja na prazan stomak? 12/07/2025Izašle alarmantne brojke, deficit budžeta Hrvatske triput veći nego lani 12/07/2025Bez vode ostalo sedam sela 12/07/2025Kako je Netanyahu produžio rat da bi ostao na vlasti 12/07/2025Zašto migranti napuštaju Njemačku? 12/07/2025Putin se odlučio kladiti, ali čini se da je – pogriješio 12/07/2025Promjena vlasništva nad kompanijom ArcelorMittal izazvala zabrinutost radnika 11/07/2025Jedan razgovor s trenerom i sve mi je bilo jasno 11/07/2025Seina otvorena za kupače nakon stoljetne zabrane
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Hercegovina  „Repovački sir” postao brend, zaštićen Registarskom oznakom porijekla
Hercegovina

„Repovački sir” postao brend, zaštićen Registarskom oznakom porijekla

EroBaEroBa—06/09/20240
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, koja vodi Registar oznaka porijekla i oznaka geografskog porijekla u Bosni i Hercegovini, je obavijestila da su nakon okončanog postupka registracije u skladu s Pravilnikom o sistemu kvalitete za prehrambene proizvode četiri tradicionalna bosanskohercegovačka proizvoda upisana u ovaj Registar, a među njima je i „Repovački sir“, koji je registrovan oznakom porijekla.

Ostali proizvodi “Hercegovački ćupter”, “Semberski kupus” i “Fojnički krompir” registrovani su oznakom geografskog porijekla. Rješenja o registraciji ovih proizvoda objavljena su u “Službenom glasniku BiH”, broj 58/24., naveli su iz Agencije podsjetivši kako je uključujući ova četiri proizvoda, ukupno 12 proizvoda u Bosni i Hercegovini trenutno registrovano oznakom porijekla, oznakom geografskog porijekla i oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

More stories

Vježba Civilne zaštište u Parsovićima urađena na najvišem nivou

13/10/2023

Konjic: Školarci u humanitarnoj akciji

08/12/2022

Potpisan ugovor vrijedan 103.000 KM

09/02/2025

Prvi jestivi park u Konjicu

18/07/2024

„Repovački sir“ je brend Konjica i Bosne i Hercegovine

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusret Avdibegović, čija je porodica uključena u proizvodnju repovačkog sira, za naš portal je govorio kako je tekao postupak registracije.

„To je bosansko-hercegovački brend, znači označeno je geografsko područje, mjesto gdje se proizvodi. Među bh brendovima je i repovački sir. Godinu i po dana je trajala aktivnost utvrđivanja terena, ispitavanja, analiza, ispaše, sve ono što je zanimalo stručne ljude koji su radili na tome. Prof. dr. Zlatan Sarić je radio specifikaciju za naš sir, a sa Prirodno-matematičkog fakulteta su rađene analize koje su bile strahovito iscrpne do detalja, tako da je taj sir uspio da zadovolji sve kriterije i na kraju od strane Agencije za sigurnost hrane BiH zaštićen je, odnosno označeno je geografsko područje i proizvodnja ovog sira, tako je napravljen prvi konjički brend, Repovački sir“- objasnio je Avdibegović za radiokonjic.ba

Repovački sir je bijeli salamurni, punomasni sir koji se proizvodi od punomasnog ovčijeg mlijeka ili mješavine ovčijeg i kravljeg mlijeka gdje udio kravljeg mlijeka ne smije prelaziti 20%. Sir se prodaje nakon dva mjeseca zrenja. Kao dodaci u proizvodnji sira koriste se animalno sirilo za koagulaciju mlijeka i kuhinjska sol. Mlijeko ne smije biti standardizirano na sadržaj masti i termički obrađeno, stoji u obrazloženju Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

„Repovački sir je polutvrdni masni sir, bijele boje, ukusan, naši sugrađani to dobro znaju. Mi smo mu dali ime, zaštitili ga, a na mlađima je da nastave. Trebalo je novca za te aktivnosti, a sufinansijeri su bili HNK, Grad Konjic, kao i farmeri“ – kazao je Avdibegović, dodavši da će Rješenje o registrovanom proizvodu biti uručeno na Food festu, kada će biti upriličena i degustacija Repovačkog sira.

Prehrambeni proizvodi koji su registrovani jednom od navedenih oznaka na tržištu spadaju u proizvode više cjenovne kategorije, a registrovane oznake daju dodatnu vrijednost i prepoznatljivost geografskom području iz kojeg potječu, naveli su iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

(Radio Konjic)

konjic
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Livanjski Crveni križ podijelio pomoć
Mostar: Nastavak rušenja i uklanjanja bespravnih objekata
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Hercegovina

Zajedničkim snagama do reflektorske rasvjete

11/07/20250
Hercegovina

Poziv korisnicima naselja Borci i Boračko jezero da racionalno koriste vodu

11/07/20250
Hercegovina

U Konjicu počeo petodnevni Realov kamp za dječake

08/07/20250
Load more
Read also
Vijesti

Vrijeme u BiH: Vratile se visoke temperature

12/07/20250
Magazin

Šta se dešava kada popijete kašiku maslinovog ulja na prazan stomak?

12/07/20250
Svijet

Izašle alarmantne brojke, deficit budžeta Hrvatske triput veći nego lani

12/07/20250
Vijesti

Bez vode ostalo sedam sela

12/07/20250
Svijet

Kako je Netanyahu produžio rat da bi ostao na vlasti

12/07/20250
Vijesti

Zašto migranti napuštaju Njemačku?

12/07/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjebosna i hercegovinarat u ukrajinizanimljivostiBiH ekonomijausarusijaPremier liga BiH u fudbalukonjicnjemačkapalestinaizraelfk velež mostarhšk zrinjskisrbijakina
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt