Na Šestu međunarodnu smotru i izbor najkvalitetnije kobasice i salame, koja će se održati 1. marta u Eko-selu “Grabovica” kraj Tomislavgrada, pristigla su 203 uzorka mesa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske i Slovenije. Duvanjska kobasijada, koju organizuje Udruženje “Duvanjski kobasičari”, privukla je takmičare iz regije i šire.
Drago Zrinušić iz pomenutog udruženja istakao je da su svi uzorci zaprimljeni i razvrstani u različite kategorije, uključujući domaće duvanjske kobasice, slavonske i istarske kobasice, baranjske ljute salame, te ostale specijalitete poput kulena i kulenove seke.
“U kategoriji domaća duvanjska kobasica u prirodnom ovitku prijavljeno je 66 uzoraka, domaća duvanjska kobasica u umjetnom ovitku ima 42 uzorka, njih 19 je pristiglo za posebnu kategoriju domaće salame koje dolaze iz BiH. Prikupljeno je 16 uzoraka za kategoriju međunarodnih salama, a za kategoriju ostale kobasice i salame, gdje spadaju divljač, kulen i kulenova seka, došlo je 60 uzoraka”, pojasnio je Zrinušić.
Stručni ocjenjivački tim, sastavljen od domaćih sudija uz podršku kolega iz Hrvatske i Slovenije, već je započeo s ocjenjivanjem uzoraka. Kobasice će se ocjenjivati prema izgledu, rasporedu masnoće i mesa, kao i ukusu, pri čemu se posebna pažnja posvećuje suvoći, začinjenosti i balansu ljutine.
“Prilikom ocjenjivanja gleda se vizualni kontakt, kobasica mora biti glatka i ravnomjerno osušena, drugi kontakt je prerez da se vidi kako je raspoređena masnoća i meso unutar kobasice i treći, najvažniji, jeste okus, gdje se gleda njena isušenost, kao i koliko soli i ljutine ima unutar kobasice”, pojasnio je Zrinušić.
Najbolje kobasice biće nagrađene, a pobjednici će, uz priznanja, dobiti i umjetničko djelo akademskog kipara Ilije Skočibušića.
Inače, Udruženje “Duvanjski kobasičari” osnovano je s ciljem očuvanja gastronomskih tradicija duvanjskog kraja, a dugoročni cilj im je stvaranje brenda “Duvanjska kobasica”. Manifestacija se održava uz pokroviteljstvo opštine Tomislavgrad i Vlade Hercegbosanskog kantona.
(Nezavisne)