Skip to content
  Ponedjeljak 19 Maja 2025
Trending
18/05/2025Svjetske ubice naoružane pasošima Bosne i Hercegovine 18/05/2025Elek: Funkcioneri iz RS-a svi odreda imaju imovinu na Jahorini, osim… 18/05/2025Putni pravci u Tuzlanskom kantonu – Nikada ostvareni san 18/05/2025Mostarski studenti osmislili dron za zaštitu usjeva 18/05/2025Avganistan: Talibanske vlasti zabranile šah 18/05/2025Tursko-slovenski tim istražuje pčele i klimatske promjene 18/05/2025Laktaši dva kola prije kraja osigurali prvo mjesto 18/05/2025Pada odluka o ulasku Kelna u Bundesligu ? 18/05/2025Bruges poziva turiste da prestanu krasti kaldrmu 18/05/2025Derbi Bosne i Hercegovine u Mostaru
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Tražio jagnje za slavu, danas ima 3.000 ovaca
IstaknutoVijesti

Tražio jagnje za slavu, danas ima 3.000 ovaca

EroBaEroBa—28/04/20250
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Počeo sam sa 20 ovaca, a danas ih imam preko 3.000, tako počinje priču, Radojica Kusić sa Vučijaka kod Prnjavora, vlasnik jedne od najvećih farmi ovaca. Sve je počelo slučajno, kada je za slavu svoje porodice tražio jagnje za trpezu i nije mogao naći. Tada je, priča on, prelomio da nabavi nekoliko ovaca za svoje potrebe.

“Tražio sam na sve strane, pa ili nema ili je ovca. Onda sam ja uzeo par komada za sebe i tako je počelo. Bilo je to 20, 30, pa 50, razmnožavalo se, kupovao i evo nas danas tu smo gdje smo. Nisam tada mislio da će to danas biti ovoliko stado”, kaže Radojica, te dodaje da je na početku bilo dosta lakše nego danas.

Danas mu je najveći problem radna snaga, što muči sve naše farmere.

“Na početku je bilo dosta lakše, bilo je radnika, radilo se, sada je teško doći do ljudi. Dolaze radnici sa strane i po nekoliko mjeseci ostaju ovdje. Teško je, ali tu smo u tome, uloženo je u objekte i ne isplati se da to sve ukinemo sada”, kaže Kusić, te napominje da je najviše obaveza kada se jagnje i u sezoni šišanja.

Ovnovi i preko 2.000 KM

Uprkos dobrim uslovima za boravak u štalama i torovima na Vučijaku, Kusić je prinuđen da stada tokom godine šalje i na ispašu, jer nema dovoljno prostranstva za sva grla.

More stories

Tražio jagnje za slavu, danas ima 3.000 ovaca

28/04/2025

Mlijeko i surutka od alpskih koza iz malog seoskog raja

30/12/2024

Muke biznisa seoskih veterinara

23/02/2025

Travnički sir, simbol travničkog kraja

23/02/2025

“Dio stada ide na ispašu na Kupres, tamo budu oko četiri mjeseca, dok drugi dio boravi na Vučjoj planini. Nalazimo se u brdovitom području koje pogoduje ovcama, ali manjak prostranstva pravi problem”, kaže ovaj domaćin u čijem stadu dominiraju vlašićke pramenke, a redovno ga zanovi i novim vrstama.

Radojica ističe da je prije tri godine na Kupresu 10 ovaca prodao za po dvije hiljade maraka, jer se prodaja u klaonice ne isplati.

“Kod mene su ovce u štalama kada dođu oktobar i novembar, i tu budu do maja mjeseca”, priča ovaj farmer, te dodaje da sve što bude jagnjadi to može prodati.

Kada su u pitanju ovnovi, ističe da se ne mogu kupiti ispod 2.000 KM.

“Ako tražiš da valja išta, ispod te cijene ne postoji. Ja sam znao dati i po pet-šest hiljada marka, prije nekoliko godina, ali tu su bili birani primjerci sa sajmova”, govori Kusić.

13 radnika brine o farmi

Brigu za stado od preko 3.000 ovaca vodi 13 radnika, a neki od njih u Prnjavor dolaze iz drugih krajeva zemlje. Ernad Mesić iz Cazina kod Kusića boravi tokom zimskih mjeseci, pa sve do ovih dana proljeća, kada je aktivna sezona šišanja.

“Za taj proces kaže potrebno je znanje i vještina, da ne posiječeš ovcu. Čim se izdvoji jagnje iz nje onda ide šišanje, to moraš paziti, moraš sve gledati. Bitna je i praksa”, navodi Mesić, koji nakon šišanja kod Kusića ide dalje istim poslom, dok ovce sa ove farme idu na pašu.

Mesić dodaje, da su važni i prvi dana nakon jagnjenja, kada treba brinuti o mladima kako bi ojačali i išli uz stao. Farma Kusić sa svojim radnicima sama sprema i većinu hrane, pa tako siju ječam, zob i kukuruz, dok ostatak kupe.

(Nezavisne)

stočarstvo
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Grad Mostar potpisao ugovor s tvrtkom ‘Air Tractor’, projekt podržala tri kantona
Konferencija “Turistički potencijali Bosne i Hercegovine s aspekta sigurnosti”
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Ekonomija

Stočarskoj proizvodnji prijeti opasnost od pojave slinavke i šapa

04/05/20250
Istaknuto

Muke biznisa seoskih veterinara

23/02/20250
Istaknuto

Travnički sir, simbol travničkog kraja

23/02/20250
Load more
Read also
Istaknuto

Svjetske ubice naoružane pasošima Bosne i Hercegovine

18/05/20250
Vijesti

Elek: Funkcioneri iz RS-a svi odreda imaju imovinu na Jahorini, osim…

18/05/20250
Istaknuto

Putni pravci u Tuzlanskom kantonu – Nikada ostvareni san

18/05/20250
Vijesti

Mostarski studenti osmislili dron za zaštitu usjeva

18/05/20250
Istaknuto

Avganistan: Talibanske vlasti zabranile šah

18/05/20250
Istaknuto

Tursko-slovenski tim istražuje pčele i klimatske promjene

18/05/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjezanimljivostirat u ukrajiniBiH ekonomijabosna i hercegovinarusijausaPremier liga BiH u fudbalunjemačkakonjicpalestinaizraelfk velež mostarhšk zrinjskikinasrbija
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt