Skip to content
  Nedjelja 9 Novembra 2025
Trending
09/11/2025U BiH zagađen zrak godišnje uzrokuje stotine preuranjenih smrti 09/11/2025Umjetna inteligencija – novi alat za političke manipulacije u narednoj kampanji u BiH? 09/11/2025Spremna odluka koja omogućava legalizaciju pripravaka kanabisa, ali ne i ulja 09/11/2025Stanivuković tvrdi da su bili “pripremni” 09/11/2025Tradicija, domaći proizvodi i žensko poduzetništvo 09/11/2025Svjetski dan vinskog turizma obilježen u Čapljini i Čitluku 09/11/2025U Bosni i Hercegovini cijene lijekova najviše u regionu 09/11/2025Napadi pasa lutalica u Zenici sve češći 09/11/2025Zijah Sokolović 1.500. put odigrao svoju bravuroznu monodramu ‘CABAres CABArei’ 09/11/2025Dobrovoljna prijava uz rizik gubitka državljanstva BiH
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Vijesti  Mladi kuhari sa invaliditetom na praktičnoj obuci pripreme slow food proizvoda
Vijesti

Mladi kuhari sa invaliditetom na praktičnoj obuci pripreme slow food proizvoda

EroBaEroBa—17/07/20250
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Projekat koji mladim osobama s invaliditetom pruža priliku za sticanje praktičnih vještina i radno angažiranje priča je koja zaslužuje svaki vid pažnje. Na konferenciji održanoj u Sarajevu predstavljen je projekat „Društveno odgovorni slow food turizam u Dunavskoj regiji“. Sve što su naučili, učesnici projekta mogli su pokazati i u praksi. Spremali su obrok za učesnike konferencije, te su nam ispričali svoju priču.

“Prošli smo kroz ove radionice praktični i teoretski dio. Kuhali smo tradicionalna bosanska jela, sa profesionalnim kuharima. Na primjer ta jela su bila begova čorba, džulbastije, hadžijski ćevap”, kaže učesnica u projektu SReST Hatidža Bakija.

“Čast mi je što sam upravo radio sa poznatim kuharima koje ja pratim na društvenim mrežama, pratim na televiziji, to su moji idoli”, ističe učesnik projekta SReST Amer Šedo.

More stories

Evropsko vijeće dalo “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora

21/03/2024

Iz Drine izvučena tijela deset migranata, među njima i beba

22/08/2024

Oko deset arbitražnih postupaka u Pravobranilaštvu BiH – na meti imovina BiH

10/06/2025

Dvojno državljanstvo kao alat za bjekstvo od krivične odgovornosti

12/07/2024

Konferencija je prilika da se osposobljene osobe sa invaliditetom upoznaju sa potencijalnim poslodavcima i ostvare nova poznanstva. Program obuke pohađalo je 10 osoba s invaliditetom iz Kantona Sarajevo.

“Nastojimo da u okviru redovnih naših aktivnosti osposobimo određeni broj kadrova osoba sa invaliditetom, mlađih ljudi od 18 do 35 u domenu Slow Food Turizma”, rekao je predsjednik Udruženja “ProReha” Vedad Vajzović.

“Cilj je da kroz teorijsku i praktičnu obuku lica sa invaliditetom osposobimo u slow food”, navodi program menadžerica SERDA-e Aida Džamalija Duran.

Pod vodstvom profesionalnih kuhara, učesnici su pripremali jela koristeći lokalne sastojke, u duhu slow food turizma.

“Inkluzija tih osoba u naše društvo je vrlo moguća što smo danas ustvari i pokazali. Šest osoba sa nama je danas za dva sata uradilo obrok za 50 osoba”, kazao je kuhar edukator Miran Karić.

“Mi moramo obratiti pažnju na ovakve stvari. Prvo što oni nama pomažu, druga je stvar kada smo mi tu, već kad možemo, trebamo pomoći”, ističe kuhar edukator Safet Salihović.

Sudeći po mirisima koji su izlazili iz kuhinje, mogli smo zaključiti da je ovo uspješan projekat. Njega finansira Evropska unija, a realizuje se u okviru EU Intereg Dunavskog programa.

bosna i hercegovina
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Prinosi ove godine manji za oko 30 posto
Radnici RiTe Ugljevik zabrinuti za budućnost firme i egzistenciju
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Vijesti

U BiH zagađen zrak godišnje uzrokuje stotine preuranjenih smrti

09/11/20250
Istaknuto

U Bosni i Hercegovini cijene lijekova najviše u regionu

09/11/20250
Ekonomija

Za devet mjeseci BiH posjetilo 1,53 miliona turista

08/11/20250
Load more
Read also
Vijesti

U BiH zagađen zrak godišnje uzrokuje stotine preuranjenih smrti

09/11/20250
Vijesti

Umjetna inteligencija – novi alat za političke manipulacije u narednoj kampanji u BiH?

09/11/20250
Vijesti

Spremna odluka koja omogućava legalizaciju pripravaka kanabisa, ali ne i ulja

09/11/20250
Vijesti

Stanivuković tvrdi da su bili “pripremni”

09/11/20250
Vijesti

Tradicija, domaći proizvodi i žensko poduzetništvo

09/11/20250
Hercegovina

Svjetski dan vinskog turizma obilježen u Čapljini i Čitluku

09/11/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjebosna i hercegovinaBiH ekonomijausarat u ukrajinizanimljivostirusijapalestinakonjicPremier liga BiH u fudbalunjemačkaizraelfk velež mostarhšk zrinjskirepublika srpskasrbija
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt