Skip to content
  Četvrtak 13 Novembra 2025
Trending
13/11/2025BiH na pragu najboljeg rezultata u kvalifikacijama od SP-a u Brazilu 13/11/2025Izabran u idealni tim prvog dijela sezone u Češkoj 13/11/2025Selektor Krunić i igrači optimisti 13/11/2025Reprezentativke su “izgorjele”, svi vjerujemo u njih 13/11/2025Luka Garza ponovo oduševio navijače Bostona 13/11/2025Kvalitet i prinos odlični 13/11/2025SKB Mostar prva u BiH uvodi liječenje raka pluća ekstremnom hladnoćom 13/11/2025Mostarski simfonijski orkestar obilježio 70 godina postojanja 13/11/2025Konjic: Danas besplatno mjerenje šećera i krvnog pritiska 13/11/2025Linija do Zagreba, novi peroni u Sarajevu, digitalne karte…
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Pekijada u Varešu
IstaknutoVijesti

Pekijada u Varešu

EroBaEroBa—10/08/20250
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

U posljednjem kovačkom selu u Evropi, Očeviji kod Vareša, još uvijek se čuva tradicija kovanja željeza na srednjovjekovni način. Iako su nekada u ovom selu radile čak devet kovačnica, danas su aktivne samo dvije, a oni koji se bave ovim starim zanatom zabrinuti su za njegov opstanak.

„Dosta je tu familija radilo, dosta je tu obitelji, dosta se duša hranilo od ovog posla. Sad su dvije u pogonu, ima ova treća slabije je u pogonu, čovjek sam ost'o ne može ništa. Nažalost, tako je kako kažete – posljednji najmlađi, sve do jednog dana i onda će i ovo stat’,“ kaže Dražen Jozeljić, najmlađi kovač u Očeviji.

Unatoč ovim izazovima, proizvodi iz ove kovačnice postali su prepoznatljiv brend, a uz njihovu promociju svake godine se održava i tradicionalno takmičenje u pripremi jela pod pekom – Pekijada. Ove godine na takmičenje je stigao rekordan broj od 38 ekipa, ne samo iz Bosne i Hercegovine već i iz susjednih zemalja.

„Dolaze ekipe iz pet zemalja: BiH, Hrvatske, Srbije, Češke, a ove godine prvi put i Crne Gore. Stvorio se jedan trokut – Nova Gajdobra, Sač fest u Srbiji, Pekijada u Očeviji i od prošle godine Danilovgrad imaju Sačfest tamo,“ objašnjava Boško Andrić, organizator Pekijade.

Takmičari su pomno čuvali svoje kulinarske tajne, ali kako ističe član stručnog žirija Hamid Kurjaković, kod pripreme peke presudne su fine tehnike pečenja.

More stories

Art diverzija u Varešu

25/07/2023

Grad koji je bio “klinički mrtav” sada ima najveći rast prometa novca u FBiH

28/01/2025

Počinje proizvodnja u najvećoj investiciji u BiH

06/01/2024

Ko je div koji želi kupiti rudnike u Varešu za skoro milijardu dolara

28/05/2025

„Za dobru peku jako je važno lagano pečenje. Treba žar dobro pripremiti prije stavljanja mesa na peku, jedna trećina žara ide ispod, a dvije trećine na poklopac. Tako povrće i meso daju najbolje od sebe, a peka ne bude presušena jer se povremeno dodaje malo tečnosti“, pojašnjava nam.

Iako se svi trude da pokažu najbolje recepte, za mnoge učesnike najvažnije je druženje i očuvanje tradicije.

„Već devet godina učestvujemo. Dva puta smo bili prvi, jednom treći, ali nama je najbitnije da se družimo i zabavljamo zajedno,“ ističe Dalibor Malbašić, takmičar iz Vareša.

Dejan Vukotić iz Crne Gore dodaje: „Najmanje je bitno ko će pobijediti. Mi smo došli da se družimo i dijelimo tradiciju. Svako ima svoj recept, a naša najveća tajna je dobro meso, krompir i povrće koje ide u sač.“

Pekijada je postala ne samo kulinarska manifestacija već i prilika da se oćevijski proizvodi plasiraju i na evropsko tržište.

„Pokrivamo cijelu Evropsku uniju i do Japana smo došli. Malo koja zemlja nema naše proizvode“, tako kaže Dražen Jozeljić.

Sve ovo daje nadu u opstanak Očevije, jedinog preostalog kovačkog sela u Evropi, koje barem na jedan dan oživi kao u stara vremena kada je oko 500 stanovnika zarađivalo hljeb na isti način – uz vatru, vodu i kovački čekić.

 

vareš
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Spektakl u srcu Bosne
Održana književna večer
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Istaknuto

Započela rekonstrukcija stadiona

20/08/20250
Ekonomija

Vareš dočekao novi turistički voz

18/08/20250
Ekonomija

Kanađani službeno preuzeli Adriatic Metals u Varešu

15/08/20250
Load more
Read also
Sport

BiH na pragu najboljeg rezultata u kvalifikacijama od SP-a u Brazilu

13/11/20250
Istaknuto

Izabran u idealni tim prvog dijela sezone u Češkoj

13/11/20250
Istaknuto

Selektor Krunić i igrači optimisti

13/11/20250
Istaknuto

Reprezentativke su “izgorjele”, svi vjerujemo u njih

13/11/20250
Istaknuto

Luka Garza ponovo oduševio navijače Bostona

13/11/20250
Ekonomija

Kvalitet i prinos odlični

13/11/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjebosna i hercegovinaBiH ekonomijausarat u ukrajinizanimljivostirusijapalestinakonjicPremier liga BiH u fudbalunjemačkaizraelfk velež mostarhšk zrinjskirepublika srpskasrbija
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt