Ovo su savršene bajramske poslastice koje možete brzo i lako pripremiti, a biće omiljeni desert za stolom.
Baklava
POTREBNO JE: 500 g. jufke za baklavu, 400 mljevenih oraha, 400 g. Sjeckanih oraha, 250 g putera, pistacije za ukrašavanje baklave
ZA AGDU, ZALJEV I SIRUP JE POTREBNO: 1 kg. Šećera, 600 ml vode, dvije vrećice vanila šećera, četiri tanko narezane kriškice limuna.
Puter u manjoj šerpici kuhati da dobije tamnožutu boju. Upržen puter ulit u manju zdijelicu i staviti na toplu vodu.
Na listove jufke staviti tepsiju i izrezati je veličine dna tepsije.
Tepsiju premazati puterom, pa redati jufku na jufku do 4 reda, a između svakog lista jufke puterom nakapati. Na četvrti red jufke nanijeti pola mljevenih oraha, zatim redati ponovo jufku i izmedju ubacivati komadiće (odreske jufke) poprskati malo puterom, pa posuti polovinom sjeckanih oraha. Ponavljati postupak da se utrose svi orasi i jufka.
Baklavu dobro rukama pritisnuti, pa premazati puterom. Baklavu izrezati i prekrit backpapirom. Peci na 170°C.
Ašure
POTREBNO JE: 600 g šećera, 200 g riže, 200 g graha, 150 g lješnika, 125 g suhog grožđa, 50 g pistacije, 200 g pšenice, 12 kom. suhe smokve, 150 g leblebija, 50 g karanfilića, 50 g gustina, 12 kom suhih kajsija, 75 g oguljenog kikirikija, 200 ml mlijeka, 1 l vode, 50 g putera,
U šerpi s 500 ml vode, skuhajte leblebije. U drugoj šerpi s 500 ml vode skuhajte grah. Procjedite i grah i leblebiju, i vratite grah u šerpu.
Polovinu vode u kojoj se kuhao grah i leblebija rasporedite u dvije šerpe na šporetu. U jednoj skuhajte pšenicu a u drugoj rižu. Skuhanu rižu izmiksajte u blenderu i prespite u drugu šerpu. Skuhanu pšenicu dodajte u šerpu s rižom, prokuhajte i sklonite s vatre. Skuhani grah i lebleiju izgnječimo, i dodamo u posudu s pšenicom i rižom
Smjesi dodamo četvrt suhih smokvi i kajsija, isjeckani lješnik, pistacije i kikiriki. Sve stavimo na šporet, dodamo puter i šećer, dobro izmješamo i ostavimo da se kuha još 15 minuta
Karanfiliće prelijemo s 100 ml mlake vode, procjedimo i dodamo u posudu s gustinom. Uz neprekidno mješanje, dodamo razmekšali gustin u prethodno spremljenu smjesu. Kada dobijemo potrebnu gustinu prespemo u zdjelice i ukrasimo komadićima suhih smokvi i kajsija
Kadaif
POTREBNO JE: 250 gr tankih kratkih rezanaca za kadaif, 120 gr maslaca, 50 gr oraha ili badema, i malo suhog grožđa
ZA SIRUP JE POTREBNO: 500 gr šećera, 1/2 l vode, 100 gr meda, 1 kom vanilin šećera i 1 limun
Polovinu svježih rezanaca složite u pleh podmazan maslacem. Preko rasporedite sitno sjeckane orahe ili bademe i suho grožđe. Odozgo opet naslažite rezance i prelijte rastopljenim maslacem.
Tako pripremljen kadaif stavite da se peče na 200 stepeni jedan sat. U međuvremenu pripremite preliv. Od šećera i vode kuhajte sirup srednje gustine i povremeno kašikom skidajte pjenu. Pred kraj kuhanja dodajte med i nacijeđen limun.
Vruć kadaif prelijte polovinom sirupa, a preostali sirup još ukuhajte da bude gust, pa ponovo prelijte kolač. Tek potpuno hladan kadaif isijecite na kocke i poslužite
Ružice
POTREBNO JE: 1 kg jufke, 100 gr maslaca, 2,5 dcl ulja, 400 gr isjeckanih oraha, 700 gr šećera, 1 vanilin šećer
Staviti dvije jufke jednu na drugu, posuti ih jednim dijelom isjeckanih oraha, zatim preklopiti jednom jufkom, posuti orasima. Ponovo preklopiti jufkom i posuti orasima. Uviti u roladu i izrezati na komade debljine 1 do 2 cm
U međuvremenu napraviti AGDU od 700 gr šećera, 1 vrećice vanilin šećera i 300 ml vode.
Kada se ružice ispeku premazati ih maslacem, zaliti vrućom agdom i poslužiti kad se ohlade.