Većina ljudi, ako žele nešto da dodaju svojoj kafi, biraju najčešće šećer i mlijeko, ali i razne sirupe. Trend koji kruži društvenim mrežama predlaže dodavanje prstohvata soli, umjesto kašičice šećera u šoljicu kafe. Čini se da ovaj trik uklanja gorčinu i otkriva druge ukuse koji bi inače mogli da budu “izgubljeni”.
Ako vam ideja zvuči čudno, budite sigurni da nije tako čudno kao što mislite. Postoji čak i naučna osnova za ovu neobičnu kombinaciju, dobro poznata decenijama: natrijum hlorid je izuzetno efikasan u suzbijanju gorčine u kafi i svim vrstama hrane, piše Independent.
Sposobnost natrijum hlorida, obične kuhinjske soli, da potisne gorčinu, naučnici su pripisali popularnosti soli kao sastojka za kuhanje širom svijeta, tokom ljudske historije.
Uklanjanjem percepcije gorčine, so omogućava da drugi ukusi, kao što su slatkoća, dođu do izražaja i istinski zablistaju.
Istraživanje objavljeno 1995. pokazalo je da je so efikasna u maskiranju gorčine. Kada su naučnici pomiješali slatka i gorka jedinjenja, dodavanjem soli mješavina je imala slađi i manje gorak ukus. Ali potiskivanje nije išlo u oba smjera, gorka jedinjenja nisu potisnula ukus soli.
Uobičajeno je, na primjer, soljenje patlidžana da bi se smanjila njegova gorčina. Soljenje je također popularna tehnika za smanjenje gorčine prokelja.
Kako prenosi N1 Srbija, na raznim mjesta širom svijeta kafi se obično dodaje so kako bi se poboljšao njen ukus. To je slučaj i sa Vijetnamom, gdje je slana kafa poboljšana kondenzovanim mlijekom.
Čak su i pripadnici američke mornarice pili kafu sa solju tokom i nakon Drugog svjetskog rata, i otkrili su da je upravo so pomogla u uklanjanju gorčine.
Dakle, ako ne volite svoju kafu sa šećerom ili mlijekom, mogli bi da probate i jednu sa prstohvatom soli.