Skip to content
  Četvrtak 4 Decembra 2025
Trending
04/12/2025Radna terapija za mlade iz “Osmijeha” put ka većoj samostalnosti 04/12/2025“Vedri osmijeh” promovisao inkluzivnu kuharicu u Mostaru 04/12/2025Kako je parcela od 35.000 skočila na 440.000 KM 04/12/2025Koja je ključna uloga BHRT-ovih repetitora 04/12/2025Digitalni konkursi u školama u Kantonu Sarajevo donose brojne dobre strane 04/12/2025U Bijeljini i Ugljeviku građani često bez grijanja, iako ga sve skuplje plaćaju 04/12/2025Šta BiH dobija gradnjom Južne interkonekcije? 04/12/2025Kolašinac nakon skoro osam mjeseci zaigrao u startnoj postavi Atalante 04/12/2025Danas ponovo Željo i Široki 04/12/2025Nama svaki bod puno znači, moramo održati ovaj nivo igre
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Ljudi dodaju so u svoju kafu iz prilično neobičnog razloga
IstaknutoVijesti

Ljudi dodaju so u svoju kafu iz prilično neobičnog razloga

EroBaEroBa—12/05/20230
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Većina ljudi, ako žele nešto da dodaju svojoj kafi, biraju najčešće šećer i mlijeko, ali i razne sirupe. Trend koji kruži društvenim mrežama predlaže dodavanje prstohvata soli, umjesto kašičice šećera u šoljicu kafe. Čini se da ovaj trik uklanja gorčinu i otkriva druge ukuse koji bi inače mogli da budu “izgubljeni”.

Ako vam ideja zvuči čudno, budite sigurni da nije tako čudno kao što mislite. Postoji čak i naučna osnova za ovu neobičnu kombinaciju, dobro poznata decenijama: natrijum hlorid je izuzetno efikasan u suzbijanju gorčine u kafi i svim vrstama hrane, piše Independent.

Sposobnost natrijum hlorida, obične kuhinjske soli, da potisne gorčinu, naučnici su pripisali popularnosti soli kao sastojka za kuhanje širom svijeta, tokom ljudske historije.

More stories

Kako su Jugoslaveni švercali stvari iz Trsta

26/01/2025

Veterinar otkrio zašto nikada ne biste trebali probuditi psa

17/11/2023

Kuhajmo zajedno: Pašteta od maslina

15/01/2023

Venecuela: Utrka ljubimaca i njihovih vlasnika

02/05/2023

Uklanjanjem percepcije gorčine, so omogućava da drugi ukusi, kao što su slatkoća, dođu do izražaja i istinski zablistaju.

Istraživanje objavljeno 1995. pokazalo je da je so efikasna u maskiranju gorčine. Kada su naučnici pomiješali slatka i gorka jedinjenja, dodavanjem soli mješavina je imala slađi i manje gorak ukus. Ali potiskivanje nije išlo u oba smjera, gorka jedinjenja nisu potisnula ukus soli.

Uobičajeno je, na primjer, soljenje patlidžana da bi se smanjila njegova gorčina. Soljenje je također popularna tehnika za smanjenje gorčine prokelja.

Kako prenosi N1 Srbija, na raznim mjesta širom svijeta kafi se obično dodaje so kako bi se poboljšao njen ukus. To je slučaj i sa Vijetnamom, gdje je slana kafa poboljšana kondenzovanim mlijekom.

Čak su i pripadnici američke mornarice pili kafu sa solju tokom i nakon Drugog svjetskog rata, i otkrili su da je upravo so pomogla u uklanjanju gorčine.

Dakle, ako ne volite svoju kafu sa šećerom ili mlijekom, mogli bi da probate i jednu sa prstohvatom soli.

 

 

zanimljivosti
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Održana Veležova Crvena noć
Vrijeme u BiH: Lokalni pljuskovi i grmljavina
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Istaknuto

Koja je danas najmoćnija porodica na svijetu?

28/10/20250
Istaknuto

BBC: Čini se da se tehnološki milijarderi pripremaju za smak svijeta

19/10/20250
Istaknuto

Usred Sjeverne Amerike doslovno se nalazi groblje brodova

19/10/20250
Load more
Read also
Vijesti

Radna terapija za mlade iz “Osmijeha” put ka većoj samostalnosti

04/12/20250
Mostar

“Vedri osmijeh” promovisao inkluzivnu kuharicu u Mostaru

04/12/20250
Istaknuto

Kako je parcela od 35.000 skočila na 440.000 KM

04/12/20250
Istaknuto

Koja je ključna uloga BHRT-ovih repetitora

04/12/20250
Vijesti

Digitalni konkursi u školama u Kantonu Sarajevo donose brojne dobre strane

04/12/20250
Vijesti

U Bijeljini i Ugljeviku građani često bez grijanja, iako ga sve skuplje plaćaju

04/12/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKbosna i hercegovinatrebinjeBiH ekonomijausarat u ukrajinizanimljivostirusijapalestinakonjicPremier liga BiH u fudbalunjemačkaizraelfk velež mostarhšk zrinjskirepublika srpskasrbija
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt