Kultna hrana na kultnim mjestima, tako je specijalizirani portal za turizam i kulinarstvo opisao sarajevsku buregdžinicu i hranu koju nudi svojim gostima – kako domaćim tako i strancima koji posjećuju glavni bh. grad.
“Burek u sarajevskoj buregdžinici Sač važi za jedan od kulinarskih užitaka za one koji posjećuju ili žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Buregdžinica Sač je poznata po tradicionalnoj pripremi bureka, slanog peciva koje je nezaobilazno u balkanskoj kuhinji. Uprkos svom turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje”, navodi se u opisu.
Inače, prema Taste Atlasu, koji ocjene kulinarskih specijaliteta u svim zemljama svijeta kao i mjesta na kojima se mogu isprobati, formira na osnovu ocjena i komentara korisnika, u Sarajevu se ističu tri tradicionalna restorana – ćevabdžinice Petica – Ferhatović i Željo, i već pomenuta buregdžinica Sač. Sva tri restorana nalaze se u starom jezgru grada.
Tekst pojašnjava i kako je buregdžinica Sač poznata po autentičnom pristupu spravljanja bureka. A pojasnili su i šta to ‘sač’ označava.
“Naziv “Sač” odnosi se na tradicionalnu balkansku kuhinjsku kupolu koja se koristi za kuhanje jela na ugljenu, dajući jedinstveni okus i teksturu bureku”, dodaje se.
Taste Atlas je u nekoliko navrata isticao bosanskohercegovačku kuhinju, odnosno njene specifične proizvode.
Tako je u ljeto 2023. na listi najboljih peciva iz cijelog svijeta, bosanski somun bio pozicioniran visoko ispred popularne meksičke tortilje i talijanske fokače.