Skip to content
  Petak 19 Septembra 2025
Trending
19/09/2025Koraci inkluzije pretvaraju sarajevo u regionalni centar zajedništva 19/09/2025Kako građani BiH preživljavaju inflaciju? 19/09/2025U BiH uništeno 80 tona banana, na udaru i drugo voće 19/09/2025Sve više građana BiH vozi romobile, ali zakonska pravila još ne postoje 19/09/2025Ako se razbolite nemojte zaboraviti novčanik 19/09/2025Među uhapšenima i građevinci iz BiH 19/09/2025Inkluzija osoba s invaliditetom samo priča, u praksi prazno slovo 19/09/2025Oduzimanje vozila nesavjesnim vozačima, ali problem je deponovanje 19/09/2025Političarima penzionerima primanja ne manjka, dok obični penzioneri jedva preživljavaju 19/09/2025Kako mini hidrocentrale prijete jednoj od najljepših rijeka u Evropi?
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Kad je najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa?
IstaknutoMagazin

Kad je najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa?

EroBaEroBa—24/09/20240
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Volite li ukiseljeno povrće, odličan izbor su kiseli krastavci, a kao jedan od glavnih izvora vitamina C tijekom zime može poslužiti i kiseli kupus. No, važno je znati kako ga pravilno kiseliti, kako ga što duže sačuvati tijekom zime i kada ga je najbolje staviti u bačvu, kako bi stigao baš kad treba.

Sredina listopada

Najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa je sredina listopada. Od toga se može odstupiti ako su vremenski uvjeti netipični. Tada kiseljenje kupusa možete pomaknuti za kraj mjeseca i tako mu produžiti rok trajanja.

More stories

Vrtoglave cijene zimnice

12/10/2023

Kad je najbolje vrijeme za kiseljenje kupusa?

24/09/2024

Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahtijeva da temperature budu stabilne na razini od 18 do 21 stupanj Celzijusa. U ovakvim vremenskim uvjetima kupus se brzo i lako ukiseli. Ako je temperatura viša od 22 stupnja, kupus će brzo promijeniti boju, pojavit će se bijela nakupina na vrhu bačve, a to je znak da treba spriječiti fermentaciju jer bi se kupus mogao brzo pokvariti.

Fermentacija kiselog kupusa u procesu kiseljenja obično traje do četiri tjedna, pa ako ovaj proces započnete krajem rujna, možete računati da ćete već u listopadu ili početkom studenog imati ukusno kiselo zelje.

Ako ga želite čuvati dulje vrijeme, a primijetite da se stvara cvijet i da je kupus pred kvarom, dodajte vinovu lozu u bačvu i tako ćete prekinuti proces fermentacije. Tako ga možete čuvati gotovo cijelu zimu i uživati ​​u njegovom okusu do ranog proljeća, piše Krstarica.

Recept za kiseli kupus

Glavice tek ubranog kupusa treba ostaviti da odstoje nekoliko dana. Zatim ih operite, očistite oštećene glavice i izdubite korijenje. Redajte jednu po jednu glavicu u bačvu, pa svaku glavicu napunite solju. Udubine napunite četvrtinama kupusa i malo ih posolite.

Kad ste posložili sav kupus ostavite da odstoji preko noći i sutradan zalijte vodom. Bitno je da sav kupus bude u vodi, a za to vam može poslužiti teški kamen ili boca vode kojom ćete pritiskati kupus. Nakon 24 sata otvoriti bačvu, napuniti vodu, probati da li je dovoljno slano, ako nije, po potrebi još malo posoliti i opet zatvoriti bačvu. Svaki dan sljedećih 7 dana propuhujte bačvu crijevom, kako bi se sol što bolje otopila, a voda ostala bistra.

Nakon 7 do 10 dana kupus bi trebao promijeniti boju i početi fermentirati. U njemu ćete uživati ​​tijekom cijele zime.

 

zimnica
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Vozači kamiona iz BiH sve više idu prema zapadu
Vrijeme u BiH: Naoblačenje sa kišom
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Istaknuto

Vrtoglave cijene zimnice

12/10/20230
Read also
Vijesti

Koraci inkluzije pretvaraju sarajevo u regionalni centar zajedništva

19/09/20250
Vijesti

Kako građani BiH preživljavaju inflaciju?

19/09/20250
Ekonomija

U BiH uništeno 80 tona banana, na udaru i drugo voće

19/09/20250
Vijesti

Sve više građana BiH vozi romobile, ali zakonska pravila još ne postoje

19/09/20250
Istaknuto

Ako se razbolite nemojte zaboraviti novčanik

19/09/20250
Istaknuto

Među uhapšenima i građevinci iz BiH

19/09/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjebosna i hercegovinaBiH ekonomijarat u ukrajinizanimljivostiusarusijapalestinakonjicPremier liga BiH u fudbalunjemačkaizraelfk velež mostarhšk zrinjskirepublika srpskasrbija
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt