Emili Čouzek (31) na svom je primjeru potvrdila da joj je isključivanje tzv. brze hrane promijenilo život. Ishrana ove djevojke bazirana je isključivo na sirovom mesu. Od maja 2022. Emili je počela da jede samo sirovi biftek, a onda je uključila i sirovu piletinu i sirova crvena mesa, piše ”The Sun”.
Bolji probavni sistem
Otkako je promijenila ishranu, Emili, koja je ranije vodila tipični američki način života, otkrila je da su se njeno mentalno stanje, probavni sistem i koža poboljšali.
– Kad sam imala 21 godinu, mnogo sam se zabavljala i jela mnogo brze hrane – kaže Emili.
– Nekako u to vrijeme počela sam da se bavim jogom. Porazgovarala sam s Vestonom Rouom, koji jede samo sirovo meso. Oslušnula sam svoju dušu i shvatila da i ja želim da se hranim na isti način.
Kad je prvi put probala termički neobrađeno meso, Emili je imala pozitivan utisak. Svjesna je da ljudi s podozrenjem gledaju na njene prehrambene navike:
– U ovom društvu će vam reći da ćete umrijeti ako jedete sirovo meso. Ljudi koji me lično poznaju ulažu veliki napor da me podrže, ali su vjerovatno zbunjeni zbog ovoga što radim.
Emili je imala 22 godine kad je osjetila prve ozbiljnije zdravstvene probleme.
Gubila kosu
– Dobivala sam koprivnjaču i stomačne infekcije, a onda sam počela da gubim kosu. Nijedna terapija mi nije pomogla. Zdravlje mi se pogoršavalo, pa sam pronašla ono što mom organizmu odgovara – navodi Emili.
Izučila je ajurvedu, a onda je zahvaljujući bavljenju jogom počela da eksperimentirati ishranom. U početku je isprobala GAPS dijetu i to joj je, kaže, pomoglo da otkrije šta voli da jede, a šta joj ne prija. GAPS dijeta se, inače, bazira na fermentiranim namirnicama, kvalitetnim proteinima i čorbi od kostiju. Zatim je za potrebe podcasta koji vodi u februaru 2022. intervjuirala Vestona Roua, poznatog ljubitelja sirovog mesa.
– Bilo je tako čudno i tako zanimljivo. Njegov stav je da su našem organizmu potrebne bakterije da bismo izgradili jak imunitet. Moja radoznalost je rasla i poslije GAPS dijete moji ukusi su se promijenili. Žudjela sam za sirovim mesom – otkriva Emili.
Kad je, u maju prošle godine, prvi put probala sirovo meso, Emili je, kaže, osjetila duhovnu povezanost s hranom. Sada dijeli svoje iskustvo na društvenim mrežama u namjeri da inspirira druge da krenu njenim putem, prenosi Ona.rs.
Nedavno je u svoj meni uvrstila sok od celera. Kad je riječ o vodi, Emiliji popije svega litar dnevno; više joj, kaže, prija napitak od kombuče. Njen ručak sastoji se od paštete napravljene od mljevene junetine i piletine, fermentiranog kupusa, kapara ili paradajza. Unosi i sir, maslinovo ulje, a na njenoj trpezi nerijetko se nađu kavijar od lososa, kao i pileća kožica koju ispeče tako da bude hrskava, pa onda uživa u slasnim zalogajima.
Uvečer jede ćufte ili francuski tost sa sirom, puterom i medom.
– Roditelji i prijatelji su u početku bili iznenađeni kad su vidjeli da jedem sirovo meso. Stalno su me zapitkivali kad ću zaista skuhati, odnosno na bilo koji način termički obraditi hranu – otkriva Emili.
Izlazak u restoran je posebno veliki izazov za nju. Uglavnom ne može ništa da naruči, pa se opredjeljuje za školjke.
– Ljudi ostavljaju neprijatne komentare na mrežama, jer vjerovatno misle da je moj način ishrane opasan – komentira Emili.
S druge strane, opet zahvaljujući društvenim mrežama povezala se s ljudima koji se hrane na isti način kao i ona. Ipak, vodi računa da se s njima ne zbliži previše da se ne bi izolirala od ljudi koji razmišljaju drugačije.
Ne koristi ni kozmetiku
Također je počela eksperimentirati rutinom njege kose kad je počela da gubi kosu, u dvadesetim godinama. Već tad je odustala od upotrebe šampona i počela da koristi sirova jaja za pranje kose, a onda je i od toga odustala.
– Na mreži Instagram povezala sam se s ljudima koji ne peru kosu. Istina, u početku je ona bila masna, a onda je bivala sve gušća. Sad uživam u njenom volumenu, to je proces oslobađanja – tvrdi ova neobična djevojka i dodaje da kosu nije oprala tri mjeseca.
Prije tri godine prestala je da koristi dekorativnu kozmetiku i navodi da joj je koža ljepša, a trepavice gušće. Također, poraslo joj je samopouzdanje.
– Prirodno zdravlje štedi i novac i vrijeme, a ja se osjećam odlično – zaključuje Emili.