Internet je pun informacija o tome kako pronaći pravu, zrelu i ukusnu lubenicu. Tako se može pronaći informacija da se zapravo slatka lubenica bira po težini ploda, odnosno što je lubenica teža, to je ukusnija. Isto tako, navodno je ukusna lubenica ona koja ima izrazito žute šare po sebi. No, kao i uvijek, internet je pun mitova, a istinu treba potražiti kod stručnjaka.
Neretvanska dolina poznata je po slatkom voću i povrću pa se upravo tamo može otkriti mnogo malih tajni o lubenicama. Oni koji misle da nisu ljubitelji povrća, možda bi opet trebali razmisliti, s obzirom na to da je lubenica simbol svakog ljeta. Ipak, kako se često misli, ne radi se o voću, već o povrću, a zašto je to tako, objasnio je Dragan Crnomarković iz Opuzena koji se godinama bavi otkupom voća i povrća.
“Stvar je poprilično jednostavna. Sve što je plod jednogodišnje biljke koja se nakon berbe mora saditi ponovno smatra se povrćem, pa tako i lubenica”, objašnjava Crnomarković.
Nije teško prepoznati dobru lubenicu
Uzgajivač lubenica, Ante Šuman, ima svoj OPG u Kominu, mjestu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje pripada Pločama. Kaže da prava, slatka lubenica razlije svoje bijele šare po kori.
“Tako ćete znati da je sočna i ukusna. Dakle, tajna je u bijelim, a ne zelenim šarama”, potvrdio je Šuman.
Osim bijelih šara, može se i pokuckati. Ako dobijete osjećaj da udarac “odzvanja”, radi se o ukusnoj lubenici. Svakako provjerite i peteljku. Ako je ona svježa, to znači da je i sama lubenica svježa, što je čini slađom.
Lubenice Ante Šumana prema njegovim riječima pariraju europskoj kvaliteti, a tako je zbog posebne mikroklime i sunca koje vlada u Neretvanskoj dolini, ali postoji i još jedan detalj.
“Pri uzgoju lubenice koristimo slanu vodu. To nam se pokazao kao odličan trik i lubenica dobro raste i podnosi vodu s malo dodane soli. Daje bolji okus, puninu i boju”, otkrio je Šuman.
Sve se više proizvode i takozvane mini lubenice, a Šuman smatra da je to čak i budućnost proizvodnje domaćih lubenica.
“Radi se o malim lubenicama koje su predviđene za jednu osobu. Takve lubenice se sve više kupuju i potražnja je sve veća, pa smo i mi svoj uzgoj bazirali na tome”, dodatno je pojasnio.
Zadovoljan je svojom proizvodnjom jer kontinuirano ulaže u napredak tehnologije i modernizaciju, a, kaže, to mu donosi vidljive rezultate.