Nije tajna da prehrana igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine i cjelokupnom zdravlju. Nakupljanje masnoće značajan je čimbenik rizika za različita zdravstvena stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom. Salo na trbuhu često se povezuje s visceralnom masti koja okružuje unutarnje organe i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Hrana koju jedemo, a posebno vrste mesa koje konzumiramo, mogu pridonijeti ili pomoći smanjenju te opasne masnoće.
Određeno meso poznato je po visokom udjelu nezdravih masnoća, kalorija, natrija i konzervansa, a sve to može pridonijeti debljanju i nakupljanju trbušne masnoće. Kako bismo održali zdravu težinu i smanjili masno tkivo na trbuhu, važno je donositi informirane izbore prehrane. Stoga je dijetetičarka i nutricionistica Catherine Gervacio izdvojila ove vrste mesa koje bismo trebali izbjegavati ili barem ograničavati.
1. Hrenovke
Dok traje sezona roštiljanja, hrenovke su jedan od najpopularnijih izbora, ali mogu biti problematične za naše zdravlje. “Hrenovke često imaju visok udio zasićenih masti, natrija i konzervansa. Stoga doprinose povećanom unosu kalorija i upali, što rezultira nakupljanjem masti”, kaže dijetetičarka za SheFinds. Za zdraviju alternativu predlaže nemasno meso poput pilećih ili purećih prsa.
2. Salame i naresci
Prekomjerna konzumacija suhomesnatih proizvoda, poput salame i narezaka, nije dobra ideja za one koji žele smršavjeti ili izbjeći debljanje. Naresci, kao i mnogi prerađeni mesni proizvodi, sadrže puno natrija i zasićenih masti. “Visoka kalorijska gustoća i natrij dovode do nadutosti i debljanja”, zaključila je dijetetičarka.