Autor i ribar Paul Greenberg odlučio je provjeriti koliko je riba zapravo zdrava eksperimentom na vlastitom tijelu. Za svoj dokumentarni film Paul je odlučio godinu dana jesti samo riblje proizvode i nakon ovog izazova testirati svoje tijelo.
Godinu dana jeo je ribu za doručak, ručak i večeru. Kaže da to nije bio lagan zadatak, no, ipak, uspio je pobijediti u ovom izazovu i nakon godinu dana otišao je na pregled. Pokazalo se da su mu rezultati bili skoro nepromijenjeni, osim što je u međuvremenu dobio povišen krvni tlak.
Iako rezultati nisu bili toliko loši, Paul kaže da se sjajno osjećao i da je imao puno energije, a tokom tih godinu dana nijednom nije bio bolestan ili prehlađen. Medicinski stručnjaci su se kasnije pozabavili Paulovim istraživanjem i donijeli sljedeći zaključak: Riba nije štetna, već je vrlo korisna za organizam, ali samo kada se konzumira u umjerenim količinama.
Sve što je pretjerano ima tendenciju ugroziti stanje u organizmu. Omega-3 kiseline, cink, željezo i drugi minerali i vitamini u ribi su neophodni za zdrav život, ali male količine žive su znak da ribu ne smijete jesti često. Savršena mjera je jednom ili dvaput sedmično. Na taj način ćete svom tijelu osigurati sve što vam treba i to u potrebnim količinama, prenosi Krstarica.