Poznato je da se praznik rada u Mostaru još od davnih vremena proslavlja na izrazito svečane načine. Tradiciju obilježavanja radničkih prava u gradu na Neretvi nisu uspjeli narušiti ni razni pokušaji proglašavanja ovog praznika nepoželjnim iz raznih revizionističčkih razloga.
No, radnici i građani Mostara od ove godine imaju poseban razlog da u predstojećim godinama ovaj praznik obilježavaju na poseban način. Naime, Mostar je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je na međunarodni praznik rada proglasio zabranu rada na području svog teritorija.
Iako je to manje poznato zbog diskusije oko “neradne nedjelje”, ovom prilikom valja spomenuti da će od sada svaki prvomajski praznik od sada u Mostaru biti neradni.
Naime, iako to u prvoj verziji odluke o ‘neradnoj nedjelji’ to nije bilo predviđeno, amandmanima i zahtjevima iz Kluba vijećnika SDP-a ova odluka je ‘proširena’ i na sve državne praznike.
Upravo zbog toga, od sada pa ubuduće svakog sljedećeg 1. Maja, bez obzira na koji dan on “pao” u Gradu Mostaru će na praznik rada biti zabranjen rad.