Skip to content
  Četvrtak 25 Decembra 2025
Trending
24/12/2025SAD zabranio ulazak europskim dužnosnicima 24/12/2025FBI pronašao milion novih dokumenata o Epsteinu 24/12/2025Evropske zemlje i Kanada oštro protiv širenja izraelskih naselja 24/12/2025Potpisani ugovori vrijedni 2 miliona KM 24/12/2025Meso iz Argentine u maloprodaji u Republici Srpskoj 24/12/2025Vrijeme u BiH: Sunčano u većem dijelu zemlje 24/12/2025Potpuno zanemarili prevare na biralištima dok su CIK optužili da napada Srbe 24/12/2025CIK pokreće postupak protiv turbo studendice 24/12/2025SDA izgubila većinu, vijećnica Golić napustila stranku i prešla u PDA 24/12/2025Prezentiran rad i rezultati JU Kulturni centar Mostar Sjever u 2025. godini
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Mostar: Koliko znamo o mostarskim jelima ?
IstaknutoMostar

Mostar: Koliko znamo o mostarskim jelima ?

EroBaEroBa—10/08/20220
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Većina Mostarki i Mostaraca smatra da zna koja su to tradicionalna mostarska jela, no istraživanje provedeno u okviru projekta „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji” pokazalo je da je krhko znanje, barem kada se radi o mostarskoj gastronomiji.

– Kada smo pitali ljude znaju li koja su to tradicionalna mostarska jela, gotovo svi su odgovorili potvrdno, no to zapravo nije tako, jer ćevap, što je bio odgovor većine anketiranih, nije tradicionalno mostarsko jelo. Malo njih se sjetilo ićije, červiša ili boranije – kazala je za Fenu predsjednice Inicijative građanki i građana Mostara Ifeta Ćesir Škoro.

Kako bi se od zaborava sačuvala mostarska kuhinja Inicijativa građanki i građana Mostara i Vijeće mladih Grada Mostara osmislili su projekt „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji” u okviru koga će stariji stanovnici Mostara sa svojim mladim sugrađanima podijeliti priče i recepte za jela koja su nekada bila puno zastupljenija na hercegovačkim trpezama.

Tema prva tematske večeri bila je tikva, a mladi su imali prigodu kušati boraniju, čorbu, uštipke i pitu od tikve.

More stories

Danas protesti u Mostaru

14/08/2023

Nevidljive žene u teatarskoj umjetnosti Mostara

28/07/2022

Panel diskusija o ženama u sportu “(Ne)vidljive sportistkinje”

04/07/2023

Skok bez aplauza za žrtve femicida

03/12/2022

– Tikva je zaboravljena namirnica koja bi trebala biti jako zastupljena u kuhinji svih nas u Mostaru. Od tikve se rade razne delicije, a jedna od njih je boranija. U Bosni se pojam boranije veža za sasvim drugo jelo. Mostarska boranija je jako osvježavajuće, ukusno i zdravo jelo. Od tikve se prave i čorbe, pite i uštipci. Tikva je jako zdravo i zahvalno povrće i trebalo bi ga što više koristiti, posebice u ljetno vrijeme – poručila je Ćesir Škoro.

Profesorica Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Zarema Obradović govorila je o karakteristikama i prednostima mostarske kuhinje.

Po njezinim riječima, mostarska kuhinja je dio mediteranske kuhinje, koja se smatra najzdravijom vrstom ishrane na svijetu, a specifičnost te kuhinje je što je ona jako bliska vegetarijanskoj, pa čak i veganskoj ishrani.

– Naši ljudi koji su živjeli na ovom kamenu nisu imali puno mesa niti puno mliječnih proizvoda. Imali su puno voća i povrća koje su znali sačuvati za zimu raznim vrstama sušenja što smo mi danas zaboravili, a sada se to pomalo vraća. Voće i povrće je definitivno najzdravija hrana i daje sve ono što organizmu treba. Također, jako je važno da se ishranom bogatom voćem i povrćem regulira rad crijeva, jer su maligna oboljenja probavnih organa jako zastupljena na našem području upravo zbog brze hrane – istaknula je profesorica Obradović.

Dodala je kako se vraćanjem na tradicionalni način ishrane mogu riješiti mnoge teške bolest za koje moderna medicina nema lijek.

U okviru projekta „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji” održat će se još dvije tematske večeri na kojima će biti predstavljene još dvije namirnice. O kojim se točno namirnicama radi organizatori drže u tajnosti te pozivaju sve Mostarske i Mostarce da dođu, poslušaju priču i kušaju jela koja će biti prezentirana.

Projekt „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji“ provodi se u okviru projekta „Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja” (MAKERS) kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz podršku Porticus fondacije.

Inicijativa građanki/na Mostara
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Cijene nafte pale zbog rasta zaliha u SAD-u
Posušje: Od Vlade FBiH 575.000 KM za tri projekta
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Mostar

Umjetničko-aktivistička postavka “Stolice koje govore” u Mostaru

26/11/20250
Istaknuto

Stolice koje govore

25/11/20250
Vijesti

Održana Regionalna konferencija o (ne)vidljivim ženama Mostara i Hercegovine

14/09/20250
Load more
Read also
Istaknuto

SAD zabranio ulazak europskim dužnosnicima

24/12/20250
Istaknuto

FBI pronašao milion novih dokumenata o Epsteinu

24/12/20250
Istaknuto

Evropske zemlje i Kanada oštro protiv širenja izraelskih naselja

24/12/20250
Ekonomija

Potpisani ugovori vrijedni 2 miliona KM

24/12/20250
Ekonomija

Meso iz Argentine u maloprodaji u Republici Srpskoj

24/12/20250
Istaknuto

Vrijeme u BiH: Sunčano u većem dijelu zemlje

24/12/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKbosna i hercegovinatrebinjeBiH ekonomijausarat u ukrajinizanimljivostirusijapalestinakonjicPremier liga BiH u fudbalunjemačkaizraelhšk zrinjskifk velež mostarrepublika srpskasrbija
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt