Skip to content
  Utorak 17 Juna 2025
Trending
17/06/2025Uskoro kreće druga faza 17/06/2025Oružje u rukama maloljetnika, otklanjanje uzroka ili … 17/06/2025BIHAMK: Mjestimično klizave ceste zbog kiše 16/06/2025Reprezentativac BiH karijeru nastavlja u hrvatskom prvoligašu? 16/06/2025Bivši selektor Bosne i Hercegovine ima novi klub 16/06/2025Igor Janković ostaje trener Slobode 16/06/2025Nerman Fatić napredovao čak 67 pozicija na ATP listi 16/06/2025Stvarni razlog zbog kojeg je Izrael napao Iran 16/06/2025Rusija saopćila da su Sjedinjene Američke Države otkazale sljedeću rundu pregovora 16/06/2025Palestinci gladni bez opcija
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Mostar: Koliko znamo o mostarskim jelima ?
IstaknutoMostar

Mostar: Koliko znamo o mostarskim jelima ?

EroBaEroBa—10/08/20220
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Većina Mostarki i Mostaraca smatra da zna koja su to tradicionalna mostarska jela, no istraživanje provedeno u okviru projekta „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji” pokazalo je da je krhko znanje, barem kada se radi o mostarskoj gastronomiji.

– Kada smo pitali ljude znaju li koja su to tradicionalna mostarska jela, gotovo svi su odgovorili potvrdno, no to zapravo nije tako, jer ćevap, što je bio odgovor većine anketiranih, nije tradicionalno mostarsko jelo. Malo njih se sjetilo ićije, červiša ili boranije – kazala je za Fenu predsjednice Inicijative građanki i građana Mostara Ifeta Ćesir Škoro.

Kako bi se od zaborava sačuvala mostarska kuhinja Inicijativa građanki i građana Mostara i Vijeće mladih Grada Mostara osmislili su projekt „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji” u okviru koga će stariji stanovnici Mostara sa svojim mladim sugrađanima podijeliti priče i recepte za jela koja su nekada bila puno zastupljenija na hercegovačkim trpezama.

Tema prva tematske večeri bila je tikva, a mladi su imali prigodu kušati boraniju, čorbu, uštipke i pitu od tikve.

More stories

Zašto su žrtve femicida nevidljive

09/12/2022

Turistička tura “Putevima nevidljivih Mostarki”

07/12/2023

Panel diskusija “Zanati – nekad i sad”

23/05/2024

Održan panel o “nevidljivim ženama u obrazovanju”

12/10/2022

– Tikva je zaboravljena namirnica koja bi trebala biti jako zastupljena u kuhinji svih nas u Mostaru. Od tikve se rade razne delicije, a jedna od njih je boranija. U Bosni se pojam boranije veža za sasvim drugo jelo. Mostarska boranija je jako osvježavajuće, ukusno i zdravo jelo. Od tikve se prave i čorbe, pite i uštipci. Tikva je jako zdravo i zahvalno povrće i trebalo bi ga što više koristiti, posebice u ljetno vrijeme – poručila je Ćesir Škoro.

Profesorica Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Zarema Obradović govorila je o karakteristikama i prednostima mostarske kuhinje.

Po njezinim riječima, mostarska kuhinja je dio mediteranske kuhinje, koja se smatra najzdravijom vrstom ishrane na svijetu, a specifičnost te kuhinje je što je ona jako bliska vegetarijanskoj, pa čak i veganskoj ishrani.

– Naši ljudi koji su živjeli na ovom kamenu nisu imali puno mesa niti puno mliječnih proizvoda. Imali su puno voća i povrća koje su znali sačuvati za zimu raznim vrstama sušenja što smo mi danas zaboravili, a sada se to pomalo vraća. Voće i povrće je definitivno najzdravija hrana i daje sve ono što organizmu treba. Također, jako je važno da se ishranom bogatom voćem i povrćem regulira rad crijeva, jer su maligna oboljenja probavnih organa jako zastupljena na našem području upravo zbog brze hrane – istaknula je profesorica Obradović.

Dodala je kako se vraćanjem na tradicionalni način ishrane mogu riješiti mnoge teške bolest za koje moderna medicina nema lijek.

U okviru projekta „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji” održat će se još dvije tematske večeri na kojima će biti predstavljene još dvije namirnice. O kojim se točno namirnicama radi organizatori drže u tajnosti te pozivaju sve Mostarske i Mostarce da dođu, poslušaju priču i kušaju jela koja će biti prezentirana.

Projekt „Pričam ti priču o mostarskoj kuhinji“ provodi se u okviru projekta „Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja” (MAKERS) kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz podršku Porticus fondacije.

Inicijativa građanki/na Mostara
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Cijene nafte pale zbog rasta zaliha u SAD-u
Posušje: Od Vlade FBiH 575.000 KM za tri projekta
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Istaknuto

U Mostaru protestna šetnja Kad su Mostarke šutjele?

05/03/20250
Istaknuto

Inicijativa građanki/na promovira nevidljive čuvarice tradicije

30/01/20250
Mostar

Sprječavanje i odgovor na rodno zasnovano nasilje tokom rata i u postratnom okruženju

18/01/20250
Load more
Read also
Istaknuto

Uskoro kreće druga faza

17/06/20250
Vijesti

Oružje u rukama maloljetnika, otklanjanje uzroka ili …

17/06/20250
Istaknuto

BIHAMK: Mjestimično klizave ceste zbog kiše

17/06/20250
Sport

Reprezentativac BiH karijeru nastavlja u hrvatskom prvoligašu?

16/06/20250
Istaknuto

Bivši selektor Bosne i Hercegovine ima novi klub

16/06/20250
Istaknuto

Igor Janković ostaje trener Slobode

16/06/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjezanimljivostirat u ukrajinibosna i hercegovinaBiH ekonomijarusijausaPremier liga BiH u fudbalukonjicnjemačkapalestinaizraelfk velež mostarhšk zrinjskikinasrbija
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt