Sinoć u 21 sat završava zaprimanje uzoraka mesa u Eco selu Grabovica i BC Dukić, a svečano proglašenje najuspješnijih suhomesnatih proizvoda bit će upriličeno na skoroj tradicionalnoj međunarodnoj duvanjskoj kobasijadi. Pravi je posao pred 12-ero sudaca pristiglih iz BiH, Hrvatske i Slovenije koji su započeli s ocjenjivanjem, što je privuklo i više novinarskih ekipa.
– U tijeku je ocjenjivanje proizvoda, puno je posla pred nama i nadam se da ćemo uspjeti završiti do kraja dana, kaže nam Marko Jurčević, predsjednik udruge „Duvanjski kobasičari“ u čijoj organizaciji se održava i ova kobasijada.
– Zaprimljeno je oko 130 uzoraka, uglavnom iz BiH, ali je iznenađujući broj onih pristiglih iz Istre kao i iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije. Nažalost, ove godine izostali su proizvođači iz Austrije i Srbije. Zadovoljan sam i odazivom naših duvanjskih proizvođača, a tijekom dana stići će nam i Baranjci i Mađari, dodaje predsjednik Udruge.
Iako godina nije bila dobra za sušenje, zbog velike vlage i nedostatka vjetra, Jurčević ističe da se domaća kobasica uglavnom mogla spasiti.
– Na današnjim uzorcima vidimo dosta crne i zelene plijesni što nije dobro. Kvaliteta duvanjske kobasice u prirodnome ovitku je zadovoljavajuća, bez obziran na teškoće. Pohvalno je da ovoga puta imamo vrlo malo predimljenih uzoraka. Nešto uzoraka nije se uspjelo osušiti, vjerojatno zbog kasnijega kolinja. Osobno sam zadovoljan našim domaćim proizvodima. Tek mali broj uzoraka ne zadovoljava kvalitetu.