Nutricionistica Pippa Campbell otkrila je za Cosmopolitan što bismo trebali izbjegavati za doručak. Iako je važno sve konzumirati umjereno, trebali bismo izbjegavati sljedeće namirnice za doručak:
Bijeli tost: Bijeli hljeb manje će vas držati sitima u usporedbi sa smeđim hljebom, jer je znatno siromašniji vlaknima. Također, prahrana bogata vlaknima pomaže održavanju zdravlja crijeva i snižavanju kolesterola.
Masni doručak: Umjesto prženih jaja odaberite kuhana jaja. Gljive dodajte za vlakna i zdrave masti. Izbjegavajte visokokalorične dodatke kao što je kečap.
Samo smoothie: Samo voćni smoothie može biti bogat šećerom. Dodajte lisnato povrće za manje šećera i više proteina. Također, voće nema dovoljno proteina, stoga razmotrite dodatak biljnog proteina u prahu za dulji osjećaj sitosti, piše Cosmopolitan.
Pahuljice: Pahuljice pune šećera mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi. Obratite pažnju na veličinu porcija i izbjegavajte one s visokim udjelom šećera.
Instant aromatizirane kaše: Ako koristite instant kaše, pazite na visok udio šećera i soli. Odaberite običnu kašu i dodajte voće za prirodnu slatkoću.
Kroasan s krem sirom: Kroasani su kalorični, a krem sir može biti bogat mastima i kalorijama. Radije birajte kruh od raži i smanjite unos krem sira.
Žitne pločica: Ove pločice često su pune šećera i imaju malo proteina. Radije odaberite zdraviju opciju s više proteina.
Kafa sa sirupom: Dodavanje sirupa kafi može povećati unos šećera. Radije koristite prirodne okuse poput cimeta.
Gotovi sendviči za doručak: Često su puni masti, šećera i soli. Radije pripremite zdraviju opciju kod kuće.
Muffin s borovnicama: Borovnice obiluju antioksidansima i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, ali to ne znači da su muffini s borovnicama zdravi!
Ovi slatkiši obično imaju malo borovnica, a puni su masti i kalorija. Ako ipak odaberete muffin s borovnicama, provjerite nalazi li se na ambalaži prave borovnice. Neki brendovi koriste lažne borovnice, a zdravstvene prednosti pravih borovnica su bitne.
Koncentrirani sok od naranče: Što više obrade hrana prolazi, to više hranjivih tvari gubi. Koncentrirani sok od naranče dobar je primjer.
Koncentrat sadrži manje hranjivih tvari od svježeg soka, a visok je i u fruktozi koja može izazvati nagli porast šećera u krvi. Radije jedite cijelu naranču nego koncentrirani sok.
Preskakanje doručka: Preskakanje doručka može dovesti do prejedanja kasnije tijekom dana i usporiti metabolizam.