Skip to content
  Nedjelja 27 Jula 2025
Trending
27/07/2025Evald Knjić i Emel Tiro najbolji 27/07/2025Više osoba privedeno 27/07/2025Vrijeme u BiH: Mogućnost kiše i pljuskova 27/07/2025Noć u Trogiru skuplja od luksuza u Dubaiju 27/07/2025Oko 100 kamiona pomoći ušlo u u Gazu 27/07/2025Tajland i Kambodža najavili razgovore dok traju artiljerijski okršaji 27/07/2025Rusi napadaju nikad većim intenzitetom 27/07/2025Moraju žrtvama isplatiti tri miliona eura nakon masakra u Beogradu 27/07/2025Rusija i Sjeverna Koreja nakon 30 godina uvode direktne putničke letove 27/07/2025Ryanair promoviše Sarajevo, korisnici oduševljeni
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Koji je rok trajanja brašna i kako ćete znati da se pokvarilo ?
IstaknutoMagazin

Koji je rok trajanja brašna i kako ćete znati da se pokvarilo ?

EroBaEroBa—10/02/20240
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Većina brašna će ostati svježa tri do osam mjeseci na sobnoj temperaturi, obično nakon dugog isteka roka trajanja. Međutim, određeni rok trajanja ovisi o vrsti brašna, njegovim sastojcima i načinu na koji ga čuvate. Brašno se često kategorizira prema stupnju obrade, što utječe na njegov rok trajanja. Na primjer, bijelo višenamjensko brašno općenito ostaje svježe dulje od brašna od cjelovitog zrna zbog načina na koji se svako od njih prerađuje.

Bijelo brašno je visoko rafinirano, što znači da je zrno ogoljeno od mekinja i klica, ostavljajući samo škrobni endosperm. Suprotno tome, integralno pšenično brašno sadrži sva tri dijela zrna – mekinje, klice i endosperm. Mekinje i klice bogate su uljima, što čini proizvode od cjelovitog zrna pšenice osjetljivijima na kvarenje. To se događa kada se masti pokvare nakon izlaganja svjetlu, vlazi ili zraku, obično uzrokujući nepoželjan okus i miris, prenosi healthline.com.

Budući da alternative bez glutena poput bademovog ili kokosovog brašna često sadrže puno ulja, mogu biti sklonije užeglosti od bijelog brašna. Osim toga, višenamjensko brašno bez glutena, koje obično kombinira nekoliko brašna na bazi orašastih plodova ili korijena, može biti podložnije plijesni zbog visokog sadržaja vlage

More stories

Ovo je 10 najboljih vrsti prehrana za zdravlje srca

02/05/2023

Vegani u Bosni i Hercegovini

13/11/2022

Žene veterinari brojnije od svojih kolega

27/11/2022

Koliko novca možete dobiti za stare električne uređaje i kablove ?

15/02/2025

Većina zapakiranih brašna ima datume isteka roka trajanja – koji se nazivaju i datumi najbolje do – otisnute na vrećici kako bi se naznačilo koliko će dugo ostati svježe. Međutim, te oznake nisu obvezne i ne označavaju sigurnost. Dakle, vaše brašno može biti sigurno za jelo čak i nakon isteka roka trajanja.

Najbolji način da utvrdite je li vaše brašno sigurno je da ga pomirišete. Dok svježe brašno ima neutralan miris, miris pokvarenog brašna može biti ustajalo, pljesnivo ili gotovo kiselo. Također može izgledati kao da je promijenilo boju.

Osim toga, ako je vaše brašno došlo u dodir s vodom ili vlagom, mogu se pojaviti velike nakupine plijesni. U tom slučaju trebate odmah baciti cijelu vrećicu. Kako biste spriječili bacanje hrane, isprobajte kreativne načine korištenja svog starog brašna kada mu je blizu ili nakon isteka roka trajanja. Osim pekarskih proizvoda poput kruha i kolača, također je dobar za izradu neprehrambenih proizvoda poput tijesta za igru ​​ili domaćeg ljepila.

Kad brašno užegne, njegova se molekularna struktura mijenja — što može proizvesti štetne spojeve. Međutim, nedavne studije nisu otkrile bilo kakve štetne učinke jedenja užeglog brašna. Iako kuhana hrana s njim može imati neugodan okus, malo je vjerojatno da će naškoditi vašem zdravlju ako ga jedete u malim količinama.

S druge strane, pljesnivo brašno može biti opasno, kao i neugodnog okusa. Iako nisu sve plijesni štetne, neke mogu proizvoditi opasne kemikalije poznate kao mikotoksini. Ovi spojevi mogu izazvati simptome poput povraćanja i proljeva.

Mikotoksini su također povezani s drugim ozbiljnim bolestima, uključujući rak i bolesti jetre, ovisno o pojedenoj količini i trajanju izloženosti. Stoga je uvijek najbolje baciti brašno ako loše miriše ili ima znakove plijesni.

 

 

zanimljivosti
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Velež – Tuzla City 3:2 (1:0)
Vrijeme u BiH: Pretežno oblačno sa kišom
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Magazin

Restoran u Kini nudi maženje lava uz popodnevni čaj

27/07/20250
Magazin

Na ovom ostrvu vraćaju novac ako padne kiša dok ste na odmoru

27/07/20250
Magazin

Nudio 65 miliona dolara ko mu oženi kćerku, a kada je muškarci vide ostanu šokirani

18/07/20250
Load more
Read also
Istaknuto

Evald Knjić i Emel Tiro najbolji

27/07/20250
Vijesti

Više osoba privedeno

27/07/20250
Vijesti

Vrijeme u BiH: Mogućnost kiše i pljuskova

27/07/20250
Vijesti

Noć u Trogiru skuplja od luksuza u Dubaiju

27/07/20250
Istaknuto

Oko 100 kamiona pomoći ušlo u u Gazu

27/07/20250
Vijesti

Tajland i Kambodža najavili razgovore dok traju artiljerijski okršaji

27/07/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjebosna i hercegovinazanimljivostiBiH ekonomijarat u ukrajiniusarusijaPremier liga BiH u fudbalukonjicpalestinanjemačkaizraelfk velež mostarhšk zrinjskisrbijakina
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt