Kad dođete na posao i iza vas je “naporan” vikend, a nabrzinu se trebate razbuditi i doći sebi, nema bolje stvari od kafe. Hvala nebesima na gorkoj kafi (niko nikad nije rekao). Pijuckanje gorke kafe većini je veliko razočaranje, ali dan se mora nastaviti i uz takav okus. Srećom, možete popraviti okus svoje kafe s mrvicom, ni manje ni više nego – soli!
Osim što ćete tako smanjiti gorčinu i samim time potrebu za nezdravim šećerom, pa i mlijekom, kafa će imati bolji okus. Savršena mjera prema gastrostručnjaku Altonu Brownu jest četvrtina žličice soli i dvije žlice mljevene kafe na veliku šoljicu vode. Naravno, ako vam je njegova preporuka o količini kafe previše, prilagodite je vlastitom ukusu.
Šta vam treba: Kafa i so.
Šta radite: Stavite sol u gorku kafu i promiješate.
Zašto funkcionira: Sol se neobično veže na okusne pupoljke koji detektiraju gorčinu i zaustavlja ih da obavljaju svoj posao. Nauka, čista nauka!
Rezultat: Možda ćete osjetiti blagi trag slanoće, ali ako preferirate slanu notu prije gorkog, ovaj trik idealan je za vas.