Masnoće i ulja, koje ponekad bez razmišljanja ulijemo u sudoper, mogu začepiti cijevi i onda imate više brige nego da to niste učinili. Kako biste izbjegli oštećenje vodovodnog sustava, slijedite ove preporuke vodoinstalatera. Ponekad jednostavno nemamo vremena i energije da se pravilno riješimo masnoće nakon kuhanja. Kako je za Mirror objasnio vodoinstalater Tom Watts, masnoća i ulje ne samo da ugrožavaju vaše cijevi, već oštećuju i vaš sudoper.
“Masna ulja i masnoće koji se nakupljaju u kuhinjskim odvodima osušit će se i stvrdnuti, izlažući vaš sudoper i sve uređaje u kuhinji opasnosti”, upozorio je.
Umjesto izlijevanja ulja i masti u sudoper, sakupite ih u spremnik i ispraznite u za to predviđene spremnike za otpadno ulje. Kako biste izbjegli oštećenje svog vodovodnog sustava, slijedite ove tri ključne preporuke vodoinstalatera.
Koristite cjedilo ili filter za sudoper
Većina kuhinjskih sudopera dolazi s cjedilom kako bi se spriječio prolazak velikih komada hrane ili masnoće u odvod, no ugradnja većeg cjedila još je bolja opcija ako želite spriječiti začepljenje odvoda.
Ostatke hrane bacite u kantu
Iako je možda lakše samo oprati male komadiće hrane s tanjura i posuđa prije čišćenja, čak i najsitniji komadići hrane mogu početi uzrokovati začepljenja. S vremenom se velika količina hrane može nakupiti u vašem odvodu i uzrokovati probleme.
Redovito čistite cijevi
Ako ste primijetili promjenu u odvodnom sustavu, najbolje je isprati sudoper mješavinom sode bikarbone i octa. Ova mješavina pomoći će razgraditi postojeću masnoću i spriječiti daljnja začepljenja.