Kada su u pitanju tradicionalna jela, neosporno je da je BiH prepoznatljiva u svijetu, a ćevapi su zasigurno među njima, piše Večernji list BiH.
Međutim, još nisu službeno zaštićeni kao jedno od najvažnijih tradicionalnih jela. Evidentno je da na tome treba poraditi, a na tom planu dodatne napore prave i pojedini ćevabdžije koji se u posljednjih nekoliko godina nadmeću u tome tko će napraviti najveću porciju ćevapa u svijetu. Početkom 2019. ćevabdžinica Hari je u okviru Dana općine Travnik prezentirala najveću i najautentičniju porciju u BiH od čak 2160 ćevapa. U srpnju ove godine taj rekord je s porcijom od 2499 ćevapa oborila nadaleko poznata ćevabdžinica Imperia u Živinicama, čemu je nazočio veliki broj ljudi, a događaj svojim prisustvom uveličao glumac Milan Pavlović, poznat po ulozi Dine iz serije “Lud, zbunjen, normalan”.
A sada je, u okviru ovogodišnjeg Livanjskog ljeta, taj rekord oborio mladi Livnjak Vilim Rubić (34), povratnik iz Njemačke koji se nakon 10 godina provedenih u toj zemlji, prije dvije godine vratio u svoj rodni grad i pokrenuo vlastiti posao – ćevabdžinicu Kula. Do tada se nije bavio ni ćevapima ni kulinarstvom. Učio je od iskusnih kuhara i majstora grila sa svojim zaposlenicima, isprobavao recepte sve dok nije postigao ono što je želio – kvalitetan i ukusan livanjski ćevap.
Pitamo kako se uopće odlučio na pravljenje najveće porcije na svijetu i je li prijavio to Guinnessovu povjerenstvu. – Prijavio nisam iz jednostavnog razloga što je to preskupo, trebate platiti 5000 KM. A odlučio sam se na ovaj potez jer smo razmišljali kako ćemo na najbolji način reklamirati ćevabdžinicu više lokalno nego globalno. I tako smo odlučili oboriti dosadašnji rekord, napraviti veliku porciju i počastiti građane našim ćevapima. Budući da smo potrošili 67 kg mesa, bilo je sigurno i više od 2600 ćevapa – govori nam Vilim, a mi se pri pisanju ovog teksta potrudismo izračunati. Budući da se od 1 kg mesa dobije 40 ćevapa, znači da ih je ova livanjska porcija imala 2680.
Vilim, njegova supruga Natalija i još šest djelatnika neumorno su radili nad užarenim roštiljem, znoj je kapao iz svake pore, vrući ćevapi pekli ruke koje su ih slagale u lepinju od gotovo četiri metra četvorna koju je ispekla i donirala livanjska pekarnica Li-Pek. I uspjeli su na sveopću radost mnogobrojnih sugrađana koji su pratili i mobitelima snimali cijeli proces. Saima Hodžić, koja inače svakodnevno radi na roštilju, ponosno je podignula posljednji ćevap u zrak i najavila publici kako njegovim stavljanjem u lepinju završavaju najveću porciju ćevapa na svijetu. Taj čin popraćen je gromoglasnim pljeskom. Ponos i zadovoljstvo na njihovim licima nije se mogao skriti, a i zašto bi ga krili?!
S tim projektom prijavili su se na javni poziv Grada Livna u sklopu zbivanja Livanjskog ljeta, a Grad pružio financijsku potporu.
Pitamo što je bilo najteže?
– Budući da smo lepinju dobili, najteže je bilo ispeći ćevape, iskontrolirati vatru, da budu dobro pečeni, a da ne zagore jer ogromna je to količina koju treba miješati, prevrtati – govori nam Vilim, a na pitanje koliko je proveo na radu u Njemačkoj i što ga je ponukalo da se vrati, odgovara: – Ja sam s obitelji u Njemačkoj proveo gotovo 10 godina, no uvijek nam je bio cilj vratiti se nakon određenog vremena dok se neke stvari poslože i tako je i bilo. Prošle godine u veljači supruga, dijete i ja smo se vratili iz Frankfurta. I, evo, u ovom poslu smo gotovo godinu i pol. Zadovoljni smo, za sada je sve u redu i ne žalimo nimalo što smo se vratili.