Zbog dosadašnjih vrućina, priprema zimnice nije u punom jeku, no zainteresiranosti ipak ima. Cijene povrća na mostarskoj tržnici u porastu su u odnosu na prošlu godinu, a razlika je osobito primjetna kod rajčice.
“Lani si mogao u ovo vrijeme kupiti ispod 4KM, sad ispod 4 KM nema ništa. I sad ti je pretežno 90% uvozna rajčica. Evo kupi domaći, sitniji je, nije jednačit i kaže ona ode kupiti onaj uvozni, što je svaki isti i to je to. Što je s cijenom šljiva, jesu li one poskupjele? Ne znam ja lani koliko je bila, ali ove godine je 3 KM i ova za jesti i ova za džem. 3 KM i ja ne mogu jeftinije, ja sam nakupac i ja ne mogu jeftinije davati”, rekao je jedan od trgovaca za RTV HB.
I trgovci se žale kako robe nema za nabaviti, a dosta toga je propalo zbog vremenskih uvjeta, stoga cijene variraju.
“Nema što nije poskupjelo. Šljiva je možda najmanje poskupjela, 3 KM je ona. Ovo ostalo, paprika 4-5 KM, rajčica tako, krastavci tako, mrkva, sve, sve je poskupjelo.”, “Kupuje ponetko, ali nema prave čapljinke paprike, ako je prava čapljinka, ona naša paprika, ona mora biti 5,50 do 6 KM, to znači skuplja 2 KM nego lani”, samo su neki od komentara.
Premda je sezona pripreme zimnice tek krenula, građani se žale na visoke cijene povrća, pri čemu se najviše dvoji je li isplativije praviti zimnicu ili ju jednostavno kupiti. Dok su jedni odustali od zimnice, drugi tvrde kako je vlastiti angažman dugoročno isplativ.
Zbog cijena povrća i voća na pijacama širom BiH teško da će građani imati računicu da prave tradicionalnu zimnicu.
Tako je gotovo nezapamćeno sušno razdoblje uzelo danak, pa nekih povrtnih kultura poput paprike babure jedva da ima, a, s druge strane, pojedino povrće, poput paradajza, u pojedinim je gradovima u odnosu na prethodni mjesec skuplji za više od 100 posto.
Gotovo svuda su, vjerojatno pred sezonu zimnice, skočile cijene paprike roge, patlidžana i krastavaca kornišona. Tako roge koštaju između 4 i 4,5 KM, patlidžani su 2 KM, a kornišoni 4 KM, ponegdje i 6 KM i, definitivno, najskuplje će biti napraviti ajvar.
Za 20-ak tegli ajvara potrebno je oko 30 kilograma paprike roge, 12 kilograma patlidžana i više od tri litra ulja. Također, u ajvar se dodaje i bijeli luk, kao i slatke ili ljute papričice, pa će domaćice samo za namirnice morati izdvojiti skoro 200 KM. Kada se tome dodaju troškovi struje ili plina, postavlja se pitanje isplativosti pravljenja ajvara.
– Danas to, kada uzmemo u obzir ove cijene, jednostavno nije isplativo. Ogroman trud se uloži, ali trošak je veliki. Mada, ni ajvar koji se kupuje u trgovinama nije jeftin. Razmislit ću još, mada očekujem da će cijene biti i više – kazala nam je jedna Mostarka koju smo jučer zatekli na Tržnici.
Sve manje
Prodavačica na ovoj pijaci Olga Šindik kazala nam je da je potražnja za povrćem za pravljenje zimnice izuzetno loša.
– Zbog suše je povrće zaista poskupjelo, a sve ga je i manje. Doduše, kod nas sezona zimnice tek počinje, a u Bosni uveliko traje. Ljudi kupuju ponešto voća za pravljenje džemova, poput šljive kojoj je sezona već na izmaku – kazala nam je Šindik.
Kilogram kupusa raštike košta, čak, 8 KM, koliko i mahune odnosno buranije. Ni blitva nije jeftina, pa kilogram košta 7 KM, dok je mrkva 4 KM. Kada je riječ o voću, kilogram šljiva je, uglavnom, 3 KM, kruške su od 3 do 5 KM, svježe smokve 8 KM, grožđe između 4 i 5 KM, a breskve 5 KM. Lubenica je pri kraju i kilogram je od 1 do 2 KM.