Semberija, poznata po svojoj bogatoj poljoprivrednoj tradiciji, posebno u proizvodnji kupusa, sada ima dodatnu potvrdu kvaliteta – semberski kupus je dobio certifikat o zaštiti geografskog porijekla.
Ovo je važan korak za lokalne proizvođače, poput Đorđa Vakčića iz Male Obarske, koji već godinama uzgaja kupus. Vakčić je zadovoljan ovom viješću, ali ističe da je ovo samo početak. “Semberski kupus je nadaleko poznat, ali prerađivački kapaciteti su slabi, što ograničava mogućnosti za veći profit,” kaže on. Iako je optimističan, smatra da će proći nekoliko godina prije nego što zaštita geografskog porijekla u potpunosti zaživi.
Proces certifikacije trajao je dvije godine, a značaj ovog poteza dodatno objašnjava Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.
“Iako gajimo hibride, geografsko porijeklo garantuje da je kupus uzgojen u našim agroekološkim uslovima. Kako će se dalje razvijati, tek ćemo vidjeti,” kaže Zarić.
Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, ističe da zaštita domaćih proizvoda donosi dodatnu vrijednost i omogućava im bolju cijenu na tržištu. Proces sertifikacije uključivao je gradsku upravu, udruženje poljoprivrednika, te Komisiju za zaštitu oznaka formiranu od strane Vijeća ministara.
Naredni korak je certifikacija semberskog kupusa na nivou EU, što bi proizvođačima donijelo dodatne koristi, uključujući mogućnost izvoza. Poljoprivrednik Aco Živanović smatra da će certifikat biti od velike koristi, ali da je važno raditi na unapređenju proizvodnje i skladištenja kako bi kupus bio konkurentan na međunarodnom tržištu.
Lokalne vlasti također najavljuju nove agrarne mjere koje će biti usmjerene na prerađivačke kapacitete, kako bi proces proizvodnje kupusa bio u potpunosti zaokružen i omogućio još veće koristi za proizvođače.