U vinogorju Carskih vinograda, u Ušću kod Lastve, jučer je porodica Vukoje ozvaničila početak berbe žilavke, autohtone sorte grožđa od koje prave svoj najprepoznatljiviji brend. Radovan Vukoje, direktor „Podruma Vukoje“ kaže da je kvalitet grožđa iznimno dobar, a prinosi su nešto niži u odnosu na prethodne godine.
„Godina je bila veoma specifična. U vinogradu nije bilo temperatura ispod nule u toku zime, proljeće i vegetacija su počeli rano, onda je došao kratko mraz, pa je nastupilo sušno ljeto“, objašnjava on.
Vukoje ističe da će kvalitet žilavke i ove godine doprinijeti da se pravi veoma dobro carsko vino.
„Šećeri i kiseline su u izuzetnom balansu, a sačuvali smo i zelenu masu čokota, što je značajno, jer koliko sunce doprinosi kvalitetu grozda, može ga i oduzeti, ukoliko se ova masa ne sačuva“, navodi on.
Vina „Podruma Vukoje“ i ove, kao i prethodnih godina, će se prodavati na tri kontinenta. Radovan Vukoje ističe da je rasprodata skoro cijela prošlogodišnja proizvodnja bijelih vina „Podruma Vukoje“, jer je porasla konzumacija te vrste vina na tržištu cijelog svijeta.