Skip to content
  Ponedjeljak 28 Jula 2025
Trending
28/07/2025BiH sa rekordnih pet učesnika 28/07/2025Gegić: Glavni cilj je da dođemo spremni na Eurobasket 28/07/2025Amel Tuka donio Bosni i Hercegovini jedinu medalju na Balkanskom prvenstvu 28/07/2025Danas sa Italijom 28/07/2025Zrenjanincima prva nagrada 28/07/2025U Gorici održan 19. Susret klapa 28/07/2025Kamp koji nije bio samo edukacija, već iskustvo 28/07/2025Bivši haški tužilac Artur Traldi i studenti iz Pensilvanije u posjeti Mostaru 28/07/2025Najlošiji prinosi u posljednjih 15 godina 28/07/2025Vojna industrija BiH ne posustaje
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Zovu je biljkom iz “Božijeg vrta”, a čini čuda za zdravlje jetre i crijeva
IstaknutoMagazin

Zovu je biljkom iz “Božijeg vrta”, a čini čuda za zdravlje jetre i crijeva

EroBaEroBa—20/10/20240
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Bamija ili okra (Abelmoschus esculentus) izuzetno je hranljivo povrće koje se može pohvaliti brojnim zdravstvenim benefitima. Ova biljka, koja potiče iz tropskih područja Afrike i Azije, postala je popularna širom svieta zbog svog jedinstvenog okusa i raznovrsnih načina pripreme, a u žargonu je zovu i biljkom iz božjeg vrta.

Šta je bamija?

Bamija (Abelmoschus esculentus) je jestiva biljka porijeklom iz tropskih i suptropskih područja. Pripada porodici sljezova (Malvaceae). Ova povrtna kultura poznata je po svojim dugim, zelenim mahunama karakterističnog oblika, koje su bogate hranjivim tvarima. Bamija se najčešće koristi u mediteranskoj, azijskoj i afričkoj kuhinji, a njena jedinstvena tekstura i blago kiselkasti okus čine je savršenim dodatkom raznim jelima.

More stories

Majka 17 djece otkrila koliko mjesečno troši na hranu

30/09/2024

Evo zašto trebate staviti novčić u zamrzivač prije nego krenete na put

01/09/2023

Najmoćnija krvna grupa na svijetu

30/10/2022

Šta je siva zona alkoholizma i pronalazite li se u njoj?

17/02/2024

Nutritivne vrijednosti bamije

Jedna od najistaknutijih karakteristika bamije je njen bogat nutritivni profil. Sadrži značajne količine vitamina A, C i K, prenosi Zadovoljna.rs.

Vitamin A ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju i jačanju imunološkog sustava. Vitamin C, poznati antioksidans, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, poboljšava apsorpciju željeza i jača otpornost organizma na infekcije.Vitamin K neophodan je za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, čime pridonosi cjelokupnom zdravlju. Bamija se na Istoku od davnina koristi kao prirodni saveznik u održavanju zdrave crijevne flore, poboljšanju rada jetre i jačanju organizma.

Osim vitaminima, bamija je bogata i mineralima, uključujući magnezij, kalij i željezo. Magnezij pomaže regulirati krvni tlak i podržava metabolizam, dok kalij igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine i zdravlja srca. Željezo je neophodno za proizvodnju crvenih krvnih stanica, što pomaže u sprječavanju anemije.

Još jedna prednost bamije je visok sadržaj dijetalnih vlakana. Ova vlakna poboljšavaju probavu, sprječavaju zatvor i pomažu u smanjenju razine kolesterola. Također, vlakna igraju ključnu ulogu u kontroli šećera u krvi, što može biti od pomoći osobama s dijabetesom, jer usporavaju apsorpciju šećera. Zbog niskog udjela kalorija, sa samo 33 kalorije na 100 grama, bamija je savršen izbor za sve koji žele smršaviti ili održavati zdravu tjelesnu težinu.

Kako pripremiti bamiju?

Svestranost bamije u pripremi dopušta različite načine da se uklopi u obroke, bilo da se koristi u juhama, varivima ili kao prilog. Može se pržiti, peći ili marinirati, a kada se kuha, bamija oslobađa prirodnu sluz koja može pomoći u zgušnjavanju jela. Bamija se obično kuha 5 do 10 minuta, ovisno o željenoj teksturi. Kratkim kuhanjem zadržava se hrskavi oblik, a duljim kuhanjem može postati mekša i sluzavija. Bamiju možete peći u pećnici na 200 °C oko 15 do 20 minuta. Preporuča se prije pečenja preliti maslinovim uljem i začiniti po želji.

Uvijek je najbolje pratiti bamiju dok se kuha kako biste postigli željenu teksturu. Savršeno se uklapa u razna jela. Izvrsna je u kombinaciji s rajčicom, paprikom, lukom i začinima poput curryja, kumina ili čilija. Može se koristiti u tradicionalnim jelima kao što je sataraš. Također, može se poslužiti uz mesne, riblje ili druge priloge od povrća, čineći svaki obrok bogatijim i hranjivijim.

zanimljivosti
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Manje gužve i jeftinije od Dubrovnika, ali često prođe ispod turističkog radara
Vrijeme u BiH: U većini zemlje vedro
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Magazin

Restoran u Kini nudi maženje lava uz popodnevni čaj

27/07/20250
Magazin

Na ovom ostrvu vraćaju novac ako padne kiša dok ste na odmoru

27/07/20250
Magazin

Nudio 65 miliona dolara ko mu oženi kćerku, a kada je muškarci vide ostanu šokirani

18/07/20250
Load more
Read also
Istaknuto

BiH sa rekordnih pet učesnika

28/07/20250
Sport

Gegić: Glavni cilj je da dođemo spremni na Eurobasket

28/07/20250
Sport

Amel Tuka donio Bosni i Hercegovini jedinu medalju na Balkanskom prvenstvu

28/07/20250
Istaknuto

Danas sa Italijom

28/07/20250
Hercegovina

Zrenjanincima prva nagrada

28/07/20250
Istaknuto

U Gorici održan 19. Susret klapa

28/07/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjebosna i hercegovinazanimljivostiBiH ekonomijarat u ukrajiniusarusijaPremier liga BiH u fudbalukonjicpalestinanjemačkaizraelfk velež mostarhšk zrinjskisrbijakina
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt