Sve je počelo prije 20 godina kada su Edin i Edina Macanović otvorili vrata svog restorana ‘Taj Mahal‘ u dubrovačkoj historijskoj jezgri i ponudili nešto drugačije ali tradicionalno. Stvorili su svoj ugodni, okom i okusom, gastro svijet s bogatstvom bosanske kuhinje. Vrlo brzo došli su na popis omiljenih mjesta u koje domaći gurmani, ali i gosti grada, rado navraćaju.
Ne čudi što su se odlučili na otvaranje još jednog istoimenog objekta na adresi Iva Vojnovića u kojem se jednako brižno od zaborava čuva tradicionalna bosanska kuhinja.
– Edin je pokretač svega što radimo pa tako i ideje o otvaranju restorana bosanske kuhinje. Ideja je bila da bosansku kuhinju, običaje i navike predstavimo na način kako je mi doživljavamo, toplu, utješnu, blisku i poznatu, a toliko raznoliku zapravo – kaže Edina i nastavlja:
– Nije bosanska kuhinja ono što većina ljudi smatra: janje na ražnju, pita ispod saća i ćevapi. Cilj nam je bio predstaviti je u svijetlu kojeg ona stvarno zaslužuje jer je bogata, zanimljiva, raznolika s jako puno utjecaja i Osmanskog carstva i Austro-Ugarske i na kraju krajeva Mediterana jer je usko povezana sa svim mediteranskim državama – kaže ova Dubrovkinja rođena na Pelješcu.
Budući da restoran nosi naziv poznate indijske građevine, a na meniju indijske kuhinje nema, zanimalo nas je zašto baš Taj Mahal? Ljubav je poveznica. Ljubavna priča bila je inspiracija za gradnju zdanja u Indiji, iz ljubavi Edina i Edine nastao je dubrovački Taj Mahal, piše Slobodna Dalmacija.