Finalnom manifestacijom i proglašenjem pobjednika u Tomislavgradu je završena 6. međunarodna kobasijada. Riječ je o višednevnoj manifestaciji koja je okupila izlagače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske i Slovenije. Sve se događalo pod budnim okom međunarodnog stručnog suda u kojemu su bili eminentni salameri i poznati šefovi kuhinja. Pod pokroviteljstvom Općine Tomislavgrad, manifestaciju je organizirala Udruga Duvanjski kobasičari.
Premda postoje tek osam godina, „Duvanjski kobasičari“ uspjeli su organizirati i Šestu međunarodnu smotru suhomesnate delicije, a odziv sudionika brojnošću i kvalitetom proizvoda iznenadio je i organizatore i međunarodni žiri.
Kako je istakao Marko Jurčević, predsjednik Udruge Duvanjski kobasičari, pristigla su i ocijenjena 204 primjerka: „Što kobasica, salama, raznih uzoraka. Mi nismo sanjali o ovako velikoj manifestaciji, ali izgleda da iz godine u godinu prerastamo ove naše gabarite“.
„Ne mogu vjerovati u koliko kratkom vremenu su brzo oni pekli svoj kruh – i to je stvarno za lokalnu priču, turističku priču, za sve koji imaju te OPG veliki marketing – samo čestitke dečkima“, kazao je Zdravko Masnak, predsjednik Udruge salamera iz Sevnice u Sloveniji
Profesionalni kuhar iz Hrvatske Tomislav Špiček bio je član žirija: „U Drugoj kobasijadi kad sam bio, bilo je malo previše dima. Sad sam zadovoljan kakve su kobasice, dobro su bodovane i vidim da napretka ima. Znači da ljudi slušaju, da ljudi uče, a najbolje je kad uče na svojim proizvodima“.
Slovenci i Hrvati su pobrali zlatna odličja za salame, a u kategoriji duvanjske kobasice u prirodnom ovitku bilo je najviše zlatnih medalja, no titulom najboljeg okitio se samo jedan, i to iz Tomislavgrada.
„U tome svi sudjelujemo, obiteljski. Moram naglasiti, moja mater u sušnici cijelo vrijeme provodi i mislim da veći dio zasluga ona im u svemu tome“, izjavio je Jozo Bagarić, dobitnik zlatne medalje s najvećim brojem bodova.
Udruga Duvanjski kobasičari stekla je i članstvo u Savezu regionalnih salamerskih/kobasičarskih udruga, a osnovana je s ciljem očuvanja i unaprjeđenja tradicije spravljanja domaće duvanjske kobasice.