Parižanka koja trenutno živi u Sarajevu na TikTok profilu, pod nazivom peanutbutterovic, često dijeli svoja iskustva u vezi glavnog grada Bosne i Hercegovine. Otkrila je što ju je oduševilo i zbog čega bi turisti trebali posjetiti Sarajevo.
Pogled s Trebevića
“Napravila sam pauzu kako bih zapalila cigaru i ovo je moj pogled. Došla sam raditi u jednom kafiću koji se nalazi 20-ak minuta od centra Sarajeva i ovo je pogled”, napisala je i pokazala zapanjujuć prizor šume prekrivene snijegom, dok se u pozadini vidi panorama grada.
Otkrila je koliko joj je vremenski potrebno da dođe od centra Sarajeva do Trebevića. Iz stana je izašla u 12:41. Vozila se tramvajem po Sarajevu, a onda se sastala s prijateljem. Išli su žičarom i na planinu su stigli u 13:20 sati. Trebević јe planina koja se nalazi se јugoistočno od Sarajeva, visoka јe 1.627 metara i nadovezuјe se na planinu Jahorinu.
Stvari koje smatra čudnima
Peanutbutterovic je u svojim videima nabrojala i stvari koje smatra čudnima. Najprije je izdvojila “haj na kafu mentalitet”. Nije joj jasno da kada je prijatelji zovu na kafu misle da odmah idu, a ne za nekoliko dana.
“Prijatelji mi šalju poruke i pitaju me jesam li slobodna da odmah odemo na kafu. Ne sutra, ne za vikend, ne idući tjedan, ne daj Bože tjedan nakon, nego upravo sad. Sviđa mi se to sad, ali ne znam kako to funkcionira kad ljudi imaju posao. Ja ga trenutno nemam”, rekla je.
Nije joj jasno postojanje riječi “trg”, a prokomentirala je i jedan od popularnijih sarajevskih klubova u koji i ona izlazi. “Svi koje upoznam kažu mi da idem tamo, ali i svi koje poznajem kažu da mrze taj klub. Cijeli grad istovremeno i voli i mrzi najpoznatiji klub u gradu. Što se događa?”, rekla je.
Zbunjuje ju šampita
Iduća stvar je “postojanje kamiona u Miljacki”, što se događa prilikom čišćenja korita rijeke.
“Govorim o malim kamionima doslovno u rijeci, vi ste ih vidjeli, ja sam ih vidjela, svi smo ih vidjeli – i svi moramo prihvatiti da je ovo stvarno čudno”, rekla je.
Komentirala je i samu Miljacku te istaknula da polovicu godine podsjeća na baru. Posljednje na listi je – šampita.
“Generalno kad pričamo o kolačima mislimo na malo šlaga na vrhu kolača, a ne kolač na puno šlaga”, rekla je.