Skip to content
  Subota 2 Augusta 2025
Trending
01/08/2025Italija planira evakuaciju bolesne palestinske djece iz Gaze i dodatnu humanitarnu pomoć 01/08/2025Njemačka će Ukrajini isporučiti dva sistema protuzračne obrane Patriot 01/08/2025Izraelski napadi u Gazi odnijeli najmanje 53 života, deseci povrijeđeni 01/08/2025Poštujemo presudu protiv Dodika, važno očuvati stabilnost u BiH 01/08/2025Vučić: Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije sutra o presudi Dodiku 01/08/2025Bedrenica potvrđena u više od 50 uzoraka uginule stoke u Hrvatskoj 01/08/2025BiH – Srbija 3:0 01/08/2025Rudari Kreke ostvarili najveću proizvodnju u posljednje tri godine 01/08/2025Zemaljski muzej BiH u znak solidarnosti s Palestinom 01/08/2025Dodikov politički kraj
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Šta se može dogoditi ako pojedemo košpicu lubenice?
IstaknutoMagazin

Šta se može dogoditi ako pojedemo košpicu lubenice?

EroBaEroBa—07/08/20240
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
More stories

Šta se može dogoditi ako pojedemo košpicu lubenice?

07/08/2024

Zašto lubenicu ne smijete čuvati u hladnjaku

17/07/2022

Da li su i vas roditelji plašili kada ste bili mali da će vam u stomaku narasti lubenica ukoliko pojedete košpicu? No, koliko je (ne)sigurno uopšte pojesti i košpicu uz lubenicu.

“Ako slučajno progutate sjemenku lubenice, neće se dogoditi ništa loše. One se ne nakupljaju u tijelu, već ih prirodno izbacujemo”, kaže gastroenterologinja Anastasija Timošenko.

Naime, bijele sjemenke su mekane i lakše se gutaju, dok se crne teško žvaču pa ih mnogi iz tog razloga radije uklone. Ipak, s obzirom na to da su bogate hranjivim sastojcima, osobito omega-3 masnim kiselinama, kalijem i magnezijem, preporučljivo ih je pojesti pečene.

Sjemenke isperite i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih malo maslinovim uljem te ih ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Posolite ih, pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski papar, cimet ili prstohvat šećera.

Međutim, pacijenti s gastrointestinalnim problemima trebaju biti oprezni. Sjemenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol pa čak i proljev.

lubenica
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Zaprimljen zahtjev za raspisivanje potjernice za Zoranom Galićem
Vrijeme u BiH: Bez većih promjena
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Istaknuto

Zašto lubenicu ne smijete čuvati u hladnjaku

17/07/20220
Read also
Vijesti

Italija planira evakuaciju bolesne palestinske djece iz Gaze i dodatnu humanitarnu pomoć

01/08/20250
Vijesti

Njemačka će Ukrajini isporučiti dva sistema protuzračne obrane Patriot

01/08/20250
Vijesti

Izraelski napadi u Gazi odnijeli najmanje 53 života, deseci povrijeđeni

01/08/20250
Svijet

Poštujemo presudu protiv Dodika, važno očuvati stabilnost u BiH

01/08/20250
Svijet

Vučić: Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije sutra o presudi Dodiku

01/08/20250
Vijesti

Bedrenica potvrđena u više od 50 uzoraka uginule stoke u Hrvatskoj

01/08/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjebosna i hercegovinazanimljivostiBiH ekonomijarat u ukrajiniusarusijakonjicPremier liga BiH u fudbalupalestinanjemačkaizraelfk velež mostarhšk zrinjskisrbijarepublika srpska
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt