Skip to content
  Nedjelja 13 Jula 2025
Trending
12/07/2025Halilhodžić i Hadžiabdić ambasadori Veleža 12/07/2025Vrijeme u BiH: Vratile se visoke temperature 12/07/2025Šta se dešava kada popijete kašiku maslinovog ulja na prazan stomak? 12/07/2025Izašle alarmantne brojke, deficit budžeta Hrvatske triput veći nego lani 12/07/2025Bez vode ostalo sedam sela 12/07/2025Kako je Netanyahu produžio rat da bi ostao na vlasti 12/07/2025Zašto migranti napuštaju Njemačku? 12/07/2025Putin se odlučio kladiti, ali čini se da je – pogriješio 12/07/2025Promjena vlasništva nad kompanijom ArcelorMittal izazvala zabrinutost radnika 11/07/2025Jedan razgovor s trenerom i sve mi je bilo jasno
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Šta se može dogoditi ako pojedemo košpicu lubenice?
IstaknutoMagazin

Šta se može dogoditi ako pojedemo košpicu lubenice?

EroBaEroBa—07/08/20240
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
More stories

Šta se može dogoditi ako pojedemo košpicu lubenice?

07/08/2024

Zašto lubenicu ne smijete čuvati u hladnjaku

17/07/2022

Da li su i vas roditelji plašili kada ste bili mali da će vam u stomaku narasti lubenica ukoliko pojedete košpicu? No, koliko je (ne)sigurno uopšte pojesti i košpicu uz lubenicu.

“Ako slučajno progutate sjemenku lubenice, neće se dogoditi ništa loše. One se ne nakupljaju u tijelu, već ih prirodno izbacujemo”, kaže gastroenterologinja Anastasija Timošenko.

Naime, bijele sjemenke su mekane i lakše se gutaju, dok se crne teško žvaču pa ih mnogi iz tog razloga radije uklone. Ipak, s obzirom na to da su bogate hranjivim sastojcima, osobito omega-3 masnim kiselinama, kalijem i magnezijem, preporučljivo ih je pojesti pečene.

Sjemenke isperite i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih malo maslinovim uljem te ih ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Posolite ih, pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski papar, cimet ili prstohvat šećera.

Međutim, pacijenti s gastrointestinalnim problemima trebaju biti oprezni. Sjemenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol pa čak i proljev.

lubenica
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Zaprimljen zahtjev za raspisivanje potjernice za Zoranom Galićem
Vrijeme u BiH: Bez većih promjena
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Istaknuto

Zašto lubenicu ne smijete čuvati u hladnjaku

17/07/20220
Read also
Istaknuto

Halilhodžić i Hadžiabdić ambasadori Veleža

12/07/20250
Vijesti

Vrijeme u BiH: Vratile se visoke temperature

12/07/20250
Magazin

Šta se dešava kada popijete kašiku maslinovog ulja na prazan stomak?

12/07/20250
Svijet

Izašle alarmantne brojke, deficit budžeta Hrvatske triput veći nego lani

12/07/20250
Vijesti

Bez vode ostalo sedam sela

12/07/20250
Svijet

Kako je Netanyahu produžio rat da bi ostao na vlasti

12/07/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjebosna i hercegovinarat u ukrajinizanimljivostiBiH ekonomijausarusijaPremier liga BiH u fudbalukonjicnjemačkapalestinaizraelfk velež mostarhšk zrinjskisrbijakina
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt