Svinjogojstvo u Republici Srpskoj još je na koljenima. Posljedice afričke svinjske kuge, koja je prošle godine poharala farme svinja, još se osjete, jer na mnogim farmama svinjski fond nije ni izbliza obnovljen. Za to vrijeme, zbog visoke cijene, sve je manje i interesovanja za svinjsko meso na tržištu, pa se uzgajivači nalaze u nezavidnoj situaciji.
Prema nekim procjenama, u Semberiji je tokom epidemije afričke svinjske kuge prošle godine eutanazirano oko 40.000 svinja. Obnova farmi je počela, ali zbog pojave sporadičnih slučajeva kuge, te obnove genetike, proces teče sporo.
SLOBODAN PETRIĆ, predsjednik UO Udruženja uzgajivača svinja RS
“Mi nemamo ovdje genetike, a uvoz vrlo sporo ide iz zemalja Evropske unije, to su Njemačka, Holandija, Austrija. Mi ćemo nastojati kao uzgajivači da produžimo te rokove, rokovi su do kraja septembra, da traje i sljedeće godine jer nije jednostavno uvesti kvalitetnu genetiku iz zemalja Evropske unije.”
Pored uzgajivača svinja, u nezavidnoj situaciji su i prerađivači mesa u Semberiji, koji još pokušavaju sanirati nastalu štetu.
ĐORĐE ROSIĆ, dirеktor fabrike za proizvodnju mesnih prerađevina
“Ni mi nismo bili pošteđeni, na eutanaziju nam je otišlo 1000 krmača, 4500 prasadi, 2800 tovljenika. Sad se ponovo ukazala prilika i sad smo u fazi obnove svinjogojske prozvodnje, tako da su nove nazimice poručene. Prvu isporuku očekujemo za mjesec dana i svaki mjesec očekujemo novu isporuku.”
Da stanje u svinjogojstvu neće biti isto, svjesni su i nadležni. pored resornog ministarstva, pomoć za male proizvođače predvidjela je i lokalna zajednica.
SRETEN VUČKOVIĆ, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina
“Tristo hiljada maraka, ovaj iznos uglavnom je predviđen za prozvođače koji su pretrpjeli štetu, koji su imali do pet krmača, odnosno nazimica, dakle, usmjereni na malog proizvođača.”
Ipak, naši sagovornici ističu da proizvodnja neće biti ista kao prije, jer su mnogi mali proizvođači u potpunosti odustali od obnove farmi, a osim toga, zbog visoke cijene sve je manje interesovanja za svinjsko meso na tržištu.