Skip to content
  Četvrtak 4 Decembra 2025
Trending
04/12/2025Radna terapija za mlade iz “Osmijeha” put ka većoj samostalnosti 04/12/2025“Vedri osmijeh” promovisao inkluzivnu kuharicu u Mostaru 04/12/2025Kako je parcela od 35.000 skočila na 440.000 KM 04/12/2025Koja je ključna uloga BHRT-ovih repetitora 04/12/2025Digitalni konkursi u školama u Kantonu Sarajevo donose brojne dobre strane 04/12/2025U Bijeljini i Ugljeviku građani često bez grijanja, iako ga sve skuplje plaćaju 04/12/2025Šta BiH dobija gradnjom Južne interkonekcije? 04/12/2025Kolašinac nakon skoro osam mjeseci zaigrao u startnoj postavi Atalante 04/12/2025Danas ponovo Željo i Široki 04/12/2025Nama svaki bod puno znači, moramo održati ovaj nivo igre
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Znate li originalni recept za rusku salatu
IstaknutoVijesti

Znate li originalni recept za rusku salatu

EroBaEroBa—31/12/20220
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Bilo da je zovete francuska, ruska ili Olivierova salata, ovo planetarno popularno jelo krasi trpeze u domovima širom svijeta kao nezaobilazna tradicija u novogodišnjoj noći. Osim osnovnih sastojaka koje danas koristimo, moderna verzija ove delicije nema puno sličnosti s originalnim receptom kojeg je osmislio čuveni kuhar Lucien Olivier.

Kada je osmislio ovaj recept u 19. stoljeću, Olivier je radio kao šef kuhinje u otmjenom moskovskom restoranu Hermitage. Pokušao je razumjeti rusku tradiciju i dušu, pa je stvorio nešto što će se zvati ruskim i što će Rusi prihvatiti, a čemu će dodati svoj francuski karakter. U tom je i uspio.

Odaberite prave bjelančevine
Originalni recept kojeg je osmislio Olivier je sadržavao meso ptice jarebice i riječne rakove, ali to je bilo u 19. stoljeću. Recept je izmijenjen nakon Drugog svjetskog rata, budući da je u tom periodu siromaštva bilo gotovo nemoguće doći do tih sastojaka, pa su zamijenjeni nečim pristupačnijim, kao što su kobasice. Kasnije su se u salatu počeli dodavati piletina ili govedina, kao glavni izvor bjelančevina u salati.

More stories

Mostarski vatrogasci spasili macu koja se kotila

12/08/2023

Bliznakinje prodate po rođenju zajedno poslije 19 godina

02/12/2023

Šta znači ako vas mačka ugrize?

11/11/2023

Koja je najstarija preživjela religija na svijetu?

16/08/2023

Danas ćete naći i varijante sa škampima, rakovima i prepelicom, ali ništa nije bolje od originalnih sastojaka – jarebice i rakova.

Veličina je bitna
Rezanje sastojaka na različite veličine velika je greška, sudeći po originalnom receptu. Važno je da sve komponente ove salate budu iste veličine i oblika.Tačnije, kockica. Uzmite veličinu graška kao referencu i ne zaboravite koristiti oštar nož.

Bez majoneze nema Olivierove salate
Ne izbjegavajte majonezu. Neki recepti koriste kiselo vrhnje ili čak jogurt, ali to je uglavnom za niskokalorične salate. Međutim, budimo iskreni, ništa nije bolje od dobre stare majoneze, iako ona nije sastojak originalnog recepta. Ipak, budite umjereni i bez pretjerivanja; majoneza je samo još jedan sastojak i ne bi trebao nadjačati sve ostale.

Krompir kao baza
Prekuhani krompir koji gubi svoju strukturu će uništiti i vašu salatu tako što će ona postati jelo od pirea bez sastojka. Stoga je jako važno skuhati krompir do prave mekoće. To možete postići tako da stavite krompir s kožom u hladnu vodu i polako kuhate na laganoj vatri, a čvrstinu ćete provjeriti laganim zarezivanjem krompira nožem.. Nakon što je krompir kuhan, odmah ocijedite vodu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije guljenja.

Masline ili kiseli krastavci?
Olivier je u originalnom receptu koristio masline i kapare. U sovjetsko doba oni su zamijenjeni kiselim krastavcima, koji su glavna namirnica u ruskim kuhinjama. Neki domišljati ljudi stavljaju i drugo hrskavo ukiseljeno povrće, mahunarke ili čak voće, poput jabuka. Možete se držati kiselih krastavaca po svom izboru, ali svakako pazite da ih ne preskočite, jer dodaju tu posebnu kiselost koja je toliko bitna za ovu salatu.

Svježi sastojci su vrlo preporučljivi
Olivierova salata nije baš ‘light’ verzija hrane. Zato je uljepšajte svježim sastojcima poput luka, celera ili čak jabuka. Vašoj salati dodaju nevjerojatnu hrskavost i sočnost koju svi jako vole.

Naporan rad se isplati
Opća je činjenica da Olivierova salata ima bolji okus sljedeći dan. Ne predlažemo da mjerite količine ove salate “u kantama”, ali svakako pripremite dovoljno kako sljedeći dan ne biste žalili što niste napravili dovoljno.

Pronađite pravu ravnotežu
Kada je salata gotova, isprobajte je i provjerite da li je njen okus uravnotežen. Ako su vam okusi prigušeni, dodajte sol. Za više kiselosti dodajte više kiselih krastavaca. Za dodatnu hrskavost, idite na više povrća. Vjerujte svom osjećaju, dodajte još malo onoga za što mislite da će ga poboljšati i krenite.

zanimljivosti
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Palestinci pozdravili glasanje u Generalnoj skupštini UN-a
SRETNA NOVA 2023. GODINA
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Istaknuto

Koja je danas najmoćnija porodica na svijetu?

28/10/20250
Istaknuto

BBC: Čini se da se tehnološki milijarderi pripremaju za smak svijeta

19/10/20250
Istaknuto

Usred Sjeverne Amerike doslovno se nalazi groblje brodova

19/10/20250
Load more
Read also
Vijesti

Radna terapija za mlade iz “Osmijeha” put ka većoj samostalnosti

04/12/20250
Mostar

“Vedri osmijeh” promovisao inkluzivnu kuharicu u Mostaru

04/12/20250
Istaknuto

Kako je parcela od 35.000 skočila na 440.000 KM

04/12/20250
Istaknuto

Koja je ključna uloga BHRT-ovih repetitora

04/12/20250
Vijesti

Digitalni konkursi u školama u Kantonu Sarajevo donose brojne dobre strane

04/12/20250
Vijesti

U Bijeljini i Ugljeviku građani često bez grijanja, iako ga sve skuplje plaćaju

04/12/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKbosna i hercegovinatrebinjeBiH ekonomijausarat u ukrajinizanimljivostirusijapalestinakonjicPremier liga BiH u fudbalunjemačkaizraelfk velež mostarhšk zrinjskirepublika srpskasrbija
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt