Skip to content
  Nedjelja 27 Jula 2025
Trending
27/07/2025Ryanair promoviše Sarajevo, korisnici oduševljeni 27/07/2025Cijene primjerene, potražnja velika 27/07/2025Veliki broj učesnika, posebno mladih 27/07/2025Protivpožarna zaštita iziskuje značajna sredstva 27/07/2025I žrtve nasilja plaćaju obavezno posredovanje 27/07/2025Ko su bh.ambasadori i kako se biraju? 27/07/2025Učenici iz BiH briljirali na matematičkoj olimpijadi u Australiji 27/07/2025Pećina Orlovača 27/07/2025Livnjaci potpisuju peticiju protiv gradnje vjetroparka 27/07/2025Malinari izvukli maksimum iz svojih nasada
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
EroBA
  • Home
  • Vijesti
    • Vijesti
  • Politika
    • BiH
    • Svijet
  • Ekonomija
  • Kultura
  • Sport
    • Košarka
      • Euroliga
  • Hercegovina
    • Mostar
  • Ostalo
    • Događaji
  • Magazin
  • Kolumne
EroBA
  Istaknuto  Ovo je najgora hrana za povišen holesterol
IstaknutoVijesti

Ovo je najgora hrana za povišen holesterol

EroBaEroBa—16/10/20230
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Povišen holesterol u krvi spada u česte zdravstvene probleme kojih nismo svjesni jer isprva ne odaju jasne simptome, pa ga često nazivaju “tihim ubicom”.

Povišen holesterol

Holesterol je neophodan za normalan rad ćelija i čini ćelijske i intraćelijske membrane, a u nekim organima i organskim sistemima u organizmu ima vrlo važne uloge, poput, recimo, sinteze žučnih kiselina u hepatocitima. Problem, međutim, nastaje ukoliko je on povišen, a stručnjaci naročito upozoravaju na LDL holesterol, koji vjerovatno znate kao “loš holesterol”.

Ukoliko on premaši normalne vrijednosti, višak se lijepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, čime može da dovede do šloga, ateroskloroze, povišenog krvnog pritiska, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, kamenca u žučnoj kesi itd. Brojna istraživanja ukazala su na vezu između ishrane i holesterola u krvi, a kao što postoje namirnice koje mogu pomoći u snižavanju holesterola, tako je utvrđeno i da je određena hrana opasna za ljude kojima je ova supstanca povišena.

Škola medicine Univerziteta Harvard objavila je na svom portalu spisak četiri grupe hrane koje bi trebalo izbjegavati, a naglašeno je da treba pripaziti s namirnicama bogatim zasićenim mastima.

More stories

Račun za struju bit će skoro duplo manji

27/08/2024

Bračni par iz BiH sa njemačkom adresom kreirao novi brend za društvene igre

18/02/2024

Zovu je biljkom iz “Božijeg vrta”, a čini čuda za zdravlje jetre i crijeva

20/10/2024

Burek u top 10 najboljih doručaka na svijetu

21/12/2023

Crveno meso

Govedina, svinjetina i jagnjetina su puna zasićenih masnoća, a harvardski stručnjaci ističu da ova crveno meso ne treba u potpunosti izbaciti iz ishrane već samo ograničiti njihov unos, odnosno jesti ga povremeno. Štaviše, harvardska Škola medicine navodi ograničenje porcije na 3 unce, odnosno 85 grama, a savjetuje i da radije biramo nemasne komade kao što su pečenica, svinjski put ili file.

Kako se navodi, idealno je da se crveno meso zamijeni proteinima s niskim udjelom zasićenih masti i holesterola, kao što su pileća i ćureća prsa bez kože, zatim riba i grah, prava riznica biljnih proteina.

Pržena hrana

Hrana pržena u dubokom ulju, poput pilećih krilaca, spada u najgore kada je u pitanju holesterol jer prženje povećava kaloričnost hrane. Zbog toga je preporučljivije jesti pečenu hranu ili makar koristiti fritezu i maslinovo ulje.

Prerađeno meso

Mnoge studije dokazale su da mesne prerađevine ne bi trebalo često da budu zastupljene u ishrani. Pored toga što prolazi kroz složenu preradu, obično se za viršle, paštete, salame itd. koristi najmasnije crveno meso. Možda kobasice od piletine ili ćuretine djeluju zdravije, ali čak ni one nisu bez holesterola, napominju s Harvarda.

Pečeni proizvodi

Keksovi i peciva koja se prave od velike količine putera i margarina obiluju holesterolom. Hrana iz pekare često je vrlo siromašna hranljivim sastojcima, a bogata svim onim što ne želimo u svom organizmu, poput šećera i zasićenih masti, koji dokazano podižu nivo holesterola u krvi. Njih se ne morate zauvijek odreći, ali se trudite da ih jedete rijetko i da ne kupujete gotove proizvode, već da pravite domaća peciva, kao i da umjesto putera koristite zdraviju alternativu.

zanimljivosti
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Zlatni ljiljani prvaci Evrope
Vrijeme u BiH: Naoblačenje sa mjestimičnom kišom
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Magazin

Restoran u Kini nudi maženje lava uz popodnevni čaj

27/07/20250
Magazin

Na ovom ostrvu vraćaju novac ako padne kiša dok ste na odmoru

27/07/20250
Magazin

Nudio 65 miliona dolara ko mu oženi kćerku, a kada je muškarci vide ostanu šokirani

18/07/20250
Load more
Read also
Istaknuto

Ryanair promoviše Sarajevo, korisnici oduševljeni

27/07/20250
Hercegovina

Cijene primjerene, potražnja velika

27/07/20250
Hercegovina

Veliki broj učesnika, posebno mladih

27/07/20250
Vijesti

Protivpožarna zaštita iziskuje značajna sredstva

27/07/20250
Vijesti

I žrtve nasilja plaćaju obavezno posredovanje

27/07/20250
Istaknuto

Ko su bh.ambasadori i kako se biraju?

27/07/20250
Load more

# TRENDING

mostarFederalni hidrometerološki zavodreprezentacija bihBIHAMKtrebinjebosna i hercegovinazanimljivostiBiH ekonomijarat u ukrajiniusarusijaPremier liga BiH u fudbalukonjicpalestinanjemačkaizraelfk velež mostarhšk zrinjskisrbijakina
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Impressum
  • Kontakt