Ekstremno visoke temperature koje su u Republici Srpskoj na snazi skoro dva mjeseca, napravile su nesagledive štete na voću, povrću i žitaricama. To poručuju domaći proizvođači, koji naglašavaju da su vreline i nedostatak padavina desetkovali rod poljoprivrednih kultura.
Voćarima je najžalije jabuke, koja sa 65 posto proizvodnje dominira u vočarstvu.
– Štete su ogromne. Ono voća što je ostalo neće moći ni u treću klasu, odnosno u proizvodnju. Voćke koje su kvalitetnije, leže na zemlji. Nešto kruške i šljive je opstalo, jer je obrano prije ovih žega, ali je jabuka, kao dominantna kultura skroz stradala. Teško ćemo se od ovoga oporaviti – ističe predsjednik Udruženja voćara RS, Dragoja Dojčinović.
Ništa bolje nije prošlo ni povrće na otvorenom koje, upozoravaju povrtari, i dalje gori.
– Stradale su lubenice, paprike, paradajz luk. Uprkos navodnjavanju, plodovi su pretrpjeli velike ožegotine. Ono povrća što je opstalo, ima sitan plod. Čak i krompir gori u zemlji. Neke kulture su, od vrućine, stradale u čak 70 posto slučajeva, dok je, u prosjeku, povrtarska proizvodnja podbacila najmanje 40 posto. Postoje i sistemi za navodnjavanje, ali ne pomažu puno – naglašava povrtar iz Kosjerova, Brane Mastalo.
Kad je riječ o žitaricama, kukuruz je, također, pretrpio ogromnu štetu. Mnogi ratari su ga već isjekli u silažu, bar da imaju nešto stočne hrane. Drugi ga beru, kako oluje koje najavljuju, ne bi uništile i to malo što je ostalo.
Optimalni rok za žetvu je sredina oktobra, ali ljudi ne smiju da čekaju, ne bi li bar nešto spasli, Međutim, i ono što opstane biće izuzeno nekvalitetno. Sve je propalo.
Nakon dva mjeseca katastrofalne suše, kukuruz je spržen – poručuje za Srpskainfo predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice, Savo Bakajlić, prenosi “SrpskaInfo“.