Putni bloger Ben posjetio je Sarajevo koje ga je oduševilo gastronomskom ponudom i povoljnim cijenama.
“Cijene su eksplodirale diljem Balkana, a Bosna je zadnje mjesto gdje za svoj novac još dobijete nešto kvalitetno. Ima puno toga za raditi i odlične hrane za probati. Dodajte Bosnu i Hercegovinu na listu mjesta koja trebate posjetiti prije nego što je preplave turisti“, pozvao je svoje međunarodne pratitelje.
Rekao je i da je imao odličnog lokalnog vodiča koji je znao najbolja mjesta, pogotovo što se tiče hrane.
Opisao je da je počeo dan s tradicionalno pripremljenom kafom koja ga je koštala 1,35 euro. Nakon toga je otišao na doručak gdje je jeo raznoliku platu sa suhomesnatim proizvodima koje su između 5,39 i 7,19 eura ali izgleda obilato.
Porcija ćevapa je oko 4 i pol eura
Kaže da je kilogram ili košarica voća od 1.34 do 2.69 eura. Pokazao je i gdje je jeo “najbolji burek u gradu” koji dolazi serviran s vrhnjem, a to je platio oko 2,24 eura. Rekao je da ga je pivo koštalo 2.24 eura te pokazao kako uživa u pogledu na grad.
Preporučio je posjetiteljima i da odu na jednodnevne izlete. Istaknuo je i slastičarne u kojima komad torte košta oko 2,69 eura. Za večernji izlazak preporučio je tradicionalnu bosansku kuhinju, a rekao je da je porciju ćevapa platio oko 4,48 eura. Preporučio je i odlazak u nargila bar, koji su u Sarajevu popularni za mlade.
Cijene u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju restorani i kafići još su prilično niže nego u evropskim zemljama. Ben je snimio seriju klipova u kojima pokazuje predivne prizore iz Bosne i Hercegovine nazivajući je neotkrivenim dijamantom.