Da li ste znali da torta Havana svoje tradicionalne korijene vuče iz Zenice? 1966. godine počela je priča o zeničkoj Havani, koja je i danas jedna od najpopularnijih slastica u ovom gradu. Lagana tekstura, linzer tijesto, šlag, lješnjaci ili bademi, želatin – jednom riječju Havana. Tradicionalna receptura, pokazalo je istraživanje, datira upravo iz Zenice, ovog industrijskog grada, iz šezdesetih godina prošlog vijeka. Pedeset godina kasnije, sedam zeničkih poslastičara pokušalo je dočarati svoju. Jedan od njih je i Nihad, koji je recepturu naslijedio od oca.
“Baš u ovoj kući, hotel Metalrug, počeo raditi sa Ćazimom Dakovićem. Tu je nastala Havana, naša zenička Havana. Mi taj recept nismo mijenjali. Kako se tad radila, tako i danas”, kaže slastičar iz Zenice Nihad Mušović.
Cilj prezentacije i cijele priče o ovoj deliciji, koju je pokrenuo Forum građana Zenice, a za koji je interes građana bio iznenađujuće veliki, je brendirati Havanu kao nematerijalnu baštinu Zenice i Federacije Bosne i Hercegovine.
“Ali i ako ne uspijemo u tom cilju, ovo će biti odlična prilika da je itekako dobro opišemo, da ostavimo našim budučim generacijama šta je zaista Havana”, smatra predsjednik Foruma građana Zenice Mirsad Mujkić.
Iako je ovo samo jedan kolač, svakako je dio identiteta jer je nekada odlazak u slastičarnu zahtjevao otmjenu odjeću i manire na kojima se gradilo građanstvo.
“Nije nužno brisati svaku prošlost proglašavajući je nerelevantnom i lošom. Postoji nekad i bolja prošlost, ne zato što sam ja sad star, a tad imao 10 godina. Jeste to samo kolač, ali nije nužno samo kolač. Identitet je psihološka kategorija. Nije to nešto što se da čvrsto uhvatiti”, navodi sociolog Sead Pašić.
“Zaista podržavam tradicionalnu ishranu, jer ona predstavlja identitet jednog naroda. Osim turizma, privreda i poljoprivreda se mogu granati, razvijati upravo zahvaljujući našim tradicionalnim jelima”, mišljenja je prof. dr. Irzada Taljić sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA.
Kakav god ishod bio, ova delicija svakako će i narednim generacijama ukrašavati trpeze Zeničana.
