Crveni Grm je i ove godine mirisao na domaću kuhinju, smijeh i dobru zabavu. Peto izdanje jedinstvene gastronomsko-turističke manifestacije Džigarijade ponovno je okupilo brojne zaljubljenike u tradicijska jela, kuhare amatere i ljubitelje hercegovačkog druženja.
Ove subote pečernjarnica Bingo bila je prepuna posjetitelja koji su s velikim zanimanjem pratili kulinarsko natjecanje u pripremi janjeće i kozleće džigerice, uz bogat zabavni i glazbeni program. U natjecanju je sudjelovalo 19 ekipa iz Hercegovine i Dalmacije, a stručni žiri činili su poznati kuhari Miroslav Kordić i Luka Kraljević Coccinero, te generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.
Najboljom je proglašena Konoba Kamen iz Čitluka, drugo mjesto osvojila je ekipa Stablina iz Ploča, a treće Narona iz Vida. Nagrada za najljepšu dekoraciju stola pripala je ekipi Mak iz Metkovića. Priznanja i nagrade uručili su gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, generalni konzul RH u Mostaru Marko Babić, te članovi žirija.
Atmosferu su dodatno ugrijali tamburaši TS Stari Fenjer, a na stolovima se moglo pronaći gotovo sve što hercegovačka i dalmatinska trpeza može ponuditi – pura, lučenica, uštipci, pogača ispod sača, suhe smokve, med, brudet, rižot, roštilj, pečenje, suhomesnate delicije i, naravno, džigerica kao zvijezda dana.
Posjetitelji i sudionici podijelili su za Radio Ljubuški dojmove o ovom jedinstvenom događaju:
„Ovdje sam treći put i uvijek se vraćam zbog atmosfere. Hrana je odlična, ali ljudi čine ovu manifestaciju posebnijom.“
„Nismo osvojili nagradu, ali druženje nam je važnije. Kod nas kući žene kuhaju, ali Džigarijada je naš dan.“
„Kuham kao što bi kuhala moja mater… Kad vidiš da se ljudi vraćaju po još, znaš da si pogodio.“
„Ovo nije samo natjecanje, ovo je fešta. Spoj hrane, smijeha i prijateljstva. Vidimo se i dogodine!“
Uz rastući broj posjetitelja i sudionika, Džigarijada se potvrđuje kao nezaobilazan događaj koji svake godine iznova spaja tradiciju, gastronomiju i zajedništvo, uz najave još bogatijeg izdanja iduće godine.
